čtvrtek 20. září 2012

Jak správně dělat vlasové zábaly?

Přestože pro většinu čtenářek jsou už vlasové zábaly samozřejmostí, některé ženy stále neví, jak vlastně takový zábal udělat. A přitom právě zábaly pomohou dát zničené vlasy do kupy. Takže jaký je postup?

Obecně je možné rozlišit dva postupy a to podle toho, zda používáte k zábalu oleje (např. kokosový olej) nebo vlasové masky. Postup je obdobný, jen se liší moment, kdy se myjí vlasy. Zatímco olejové zábaly se používají před mytím vlasů, zábaly pomocí masek se dělají až po mytí vlasů a vlasy se pak už jen opláchnou, bez použití šampónu.
1. Vlasové masky

K zábalům lze použít obyčejné vlasové masky, ale vhodnější jsou masky, které jsou na zábaly speciálně určené. Takové seženete v kadeřnických potřebách. Můj oblíbený zábal je Gestil wonder (k dostání např. zde nebo v kadeřnických potřebách Cmíral). Upozorňuji, že tento zábal docela smrdí, opravdu dost, ale nic účinnějšího jsem neobjevila, pro mě je to zázrak na zničené vlasy. Bohužel smradlavý. Tak už to bývá, že ty největší poklady jsou smraďovky :))

Pokud se vám nechce kupovat nic nového a máte doma nějakou vlasovou masku, klidně můžete použít i jí. Nevadí, že je na obalu psáno, že se má nechat působit jen 5 minut, klidně jí můžete použít i na zábal na 30 minut. 

Postup: Vlasy klasicky umyjte šampónem. Potom vlasy lehce prosušte ručníkem (vlasy nedrhněte, určitě víte, že jim to nesvědčí, spíše jen vodu lehce vymačkejte, aby z vlasů nekapala). 
Potom naneste na vlasy produkt v silnější vrstvě, nedávejte ke kořínkům vlasů a vlasy stočte a sepněte skřipcem na temeni hlavy.  Vlasy poté překryjte igelitem (lze použít takovou tu igelitovou koupací čepici do sprchy, tenkou igelitku z hypermarketu atd.). 
Potom vlasy (i s tím igelitem) zabalte do suchého ručníku (buď udělejte turban a nebo jen vlasy překryjte ručníkem a přečuhující část ručníku něčím sepněte, aby držel. Budete vypadat sexy, to je jasné :))) 
Tak. Tento výtvor potom chvíli fénujte fénem. Teplo pomůže lépe proniknout pečujícícm látkám do vlasů. Pak ještě nechce zábal působit, celkem klidně půl hodiny až hodinu. 
Pak sundejte ručník a igelit a vlasy důkladně opláchněte vodou. Hotovo :) Vlasy nemyjte šampónem, nedávejte ani žádný kondicionér, na vlasy by to bylo příliš a nechte vlasy klasicky uschnout. 
Zábaly neopakujte příliš často, aby vlasy nezatěžovaly. Myslím, že jednou za měsíc je akorát. 

2. Oleje

K zábalům lze použít i oleje (olivový, kokosový...). Mně osobně olivový olej nesedí, naopak kokosový olej je pro suché a krepaté vlasy výborný. Při použití olejů je vhodné dělat zábal před mytím vlasů. Vlasy namokřit, nanést olej, opět vlasy sepnout skřipcem na temeni a překrýt. Nechat působit klidně hodinu a pak vlasy umýt šampónem - nejlépe se oleje vymývají kopřivovým šampónem. Potom lze dát ještě kondicionér.

Pokud jste blondýnka, můžou vám některé oleje lehce měnit barvu vlasů. Olivový olej může lehce ztmavnout barvu, kokosový naopak lehce zesvětlit. Nebojte se, není to nic dramatického, jen malinko se to stát může.

Ke kokosovému oleji bych ještě dodala, že je při pokojové teplotě v pevném stavu, nikoliv tekutém. Je to tak v pořádku. Pokud ho naberete prsty je takový tužší, ale jakmile ho začnete dávat do mokrých vlasů, tak začne tát. Vůbec nevadí, že jsou někde ve vlasech kousky oleje (jakoby "pucky"). Toho se nelekejte.

Jak jsem psala, samotný olivový olej mi nesedí, když už ho používám, tak ho míchám s kokosovým v poměru 1:1. Taková směs je na vlasy bezva :) Je možné před použitím směs ještě lehce zahřát. 

Občas bývají v časopisech i různé tipy na zábaly z domácích surovin - často je tam banán, vajíčko... upřímně tohle vůbec nedoporučuju. Strašně blbě se to vymývá z vlasů, vlasy jsou pak zacuchané a jako sláma a celkově je to šílené. Raději zůstaňte u chemie nebo u těch olejů. Ale tyhle hokusy pokusy končí většinou špatně. 




24 komentářů:

  1. Hezký článek!
    Já jsem někde četla, že by se po zábalu měl používat kondiciéner, prý maska ty vlasy sice zregeneruje ale neuzavře, to uděalá kondiš, ale nevím co je na tom pravdy. Každopádně už mi to taky přijde moc a moje vlasy by určitě zplihly:)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek.Nebylo jasné kdy co dávat před mytím vlasů a co po umytí.Tak už to vím! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. SUper clanek, porad se odhodlavam udelat nejaky domaci zabal, ale zatim se drzim kupovanych masek a cream bath - ta zrovna me vlasy po barevnych experimentech momentalne dava do kupy:-)

    OdpovědětVymazat
  4. já miluju vůni Gestilu :D asi jsem fakt divná:)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, se vším souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek. NEdávno mi kadeřnice masku Wonder právě doporučovala... A neplihnou po tom vlasy? S tím mám docela problém

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu ne, přitom s tím mám také problémy...dá se použít i jako kondicionér, nechat působit 2 minutky a spláchnout

      Vymazat
  7. Vážně ti olivový nesedí? Jakto? Zatěžuje ti vlasy? :) Já ho používám po každém mytí jako leave-in kondicionér a větší poklad jsem nenašla ani v kadeřnictví. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já pro intenzivní zábal používám kúru s olivovým olejem . Právě na ni mám na blogu recenzi :)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky za super návod a nemohly by být eště nějaké recepty na zábaly a masky? :)- Jinak, ten kokosový olej mě láká co by blondýnu se suchými vlasy, ale děsím se jeho ceny.. Za kolik ho máš , smím-li se zeptat? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaké recepty myslíš? Kokosový olej má třeba Saloos, na netu za 190 Kč za 250 ml - ale v kamenných prodejnách počítej vyšší cenu. Já měla Purityvision z DM (kolem 180 Kč) , ale ten olej má takovou podivnou vůni, takže ho tolik nedoporučuju, ale na vlasy byl bezva, to jo, ale ta vůně je podivná, ten Saloos prý voní lépe. Takže spíš zkus ten.
      Mrkni třeba na diskuze sem - http://www.omlazeni.cz/kokosovy-olej-saloos-21-278891-0.html

      Vymazat
  10. Super článek... já na vlasy jako zábal používám arganový olej a ten je bezvadný, kokosák mi vůbec nesedl a přišlo mi, že mi vlasy vysušoval.

    OdpovědětVymazat
  11. Ja mam kokosovy z DM aj olivovy/vraj panensky/ bezny kuchynsky.Po ich aplikacii som si musela vlasy umyvat aj na druhy den,ale boli super! Predvcerom som nasla receptik na zabal z medu a olivoveho oleja,ktory som zohriala a nasledne votrela do navlhcenych vlasov,drzala asi hodinu.Neviem ci z dovodu uprsaneho pocasia a bez ciapky boli vlasy divne,no na druhy den kraaaasne uhladene bez pocitu zatazenia a mastnoty.Aj kadernicka bola nadsena,lebo predtym bola dost zhrozena ;o)) Janina

    OdpovědětVymazat
  12. Já si kokosový olej kupuji jedině z lékárny (biopanenský 200ml) a platím vždy 100,-. :)
    Používám ho jak na vlasový zábal, tak na zuby (má bělící účinky) a i ho někdy holduju po lžičkách (neukládá se a prý je dobrý na dietu - 2 lžičky a skvěle zasytí), ale já ho jím protože miluju to kokosovou vůni!

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, jestli máš zkušenost či něco víš o zábalech z ricinového oleje. Teď ho zkouším na pokožku hlavy pro růst vlasů i jako zábal. Zajímalo, jestli se vlasy musí vždy před aplikací oleje namokřit. Já to zatím dělám nasucho. Dík

    OdpovědětVymazat
  14. Ja som si obľúbila masku Dove Oxygen Moisture. Používam ju raz do týždňa miesto kondicionéru a krásne nadýcha a osvieži vlasy.

    OdpovědětVymazat
  15. Saloos voní krásně, dnes jsem si ho koupila právě kvůli vlasům. 250 ml za 259,-

    OdpovědětVymazat
  16. Jako fakt? Tvoje ráda vyzněla tak.. Používejte chemii i když vlasům moc neprospívá a není tak učiná... Ale hlavně ne přírodní věci jako banán a vajíčka.. Jsou sice účinnější než chemie ale jdou špatně vymývat takže rozhodne chemie..
    Já jsem pro přírodu. Toto mě rozesmálo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jak komu co vyhovuje..moje vlasy jsou asi už tak moc zvyklé na chemii, že mi jen tak nějaká příroda nepomůže a to experimentuju docela často..hlavně mám asi už geneticky dané sklony k vysušování vlasů, třepení konečků atd.. už to jen tak něčím nezachráním, oleje mi ty vlasy spíš zatěžují a i u konců mastí když to s nimi přeženu. Hlavně mám vlasy delší a šíleně moc hustý a ještě je baví se zacuchávat a tak..Jenže poprvé mi vyrostly do takovéhle délky, to je pro mě poklad a nechce se mi je zase stříhat, nikdy jsem neměla vlasy pod prsa, až teď.. :/ jediný čím se můžu fakt chlubit je ta jejich hustota.

      Vymazat
  17. Ja delam pravidelne zabal s olivoveho oleje,med a citron a je to pecka.nekdy pridam i vajcko.s umity nemam problem.Vlasy mam naprosto uzasne :)

    OdpovědětVymazat
  18. Ja delam pravidelne zabal s olivoveho oleje,med a citron a je to pecka.nekdy pridam i vajcko.s umity nemam problem.Vlasy mam naprosto uzasne :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak já mám kokosový olej z jedné stránky :) není to lékárna ani kadeřnické potřeby a přesto je stejně kvalitní a mám ho 500ml,ale dá se mít i 1l :) a myslím,že jsem se vešla do 2 stovek i s poštovným. Já ho míchám s maskami a nebo kondiconerem, je to super,vlasy jsou po něm naprosto užasný :) klidně nechávám několik hodin.Nemám pocit,že by to mým vlasům ublížilo spíše naopak :). Kodnicionerem mám baleu- vanilka a mandle a masku na vlasy, mám banánový komplex od jedné opravdu málo známe značky :D jmenuje se kallos. Třeba se to jako rada někomu bude hodit :D ^^

    OdpovědětVymazat
  20. Mamka je kadeřnice a taky jsme vyzkoušely obě vše možné i nemožné, jak domácí míchanice, tak komerční. Můžu doporučit masky na vlasy od Dove. Mně nejvíc vyhovují regenerační a s arganovým olejem. Dove Oil Care je ideální teď v zimě, vlasy neelektrizují, konečky jsou hezky uhlazené, vlasy nejsou splihlé, ale přitom hladké a příjemné na omak.

    OdpovědětVymazat