sobota 28. ledna 2012

Boj s chloupky

Dnešní článek věnuji odstraňování chloupků. Pokud nepatříte mezi světlé blondýnky, které mají jen jemné světlé chmýří, tak asi víte, že s chloupky je to občas boj. Tak se podíváme na jednotlivé metody odstraňování chloupků, problémy, které mohou přinášet a jak je řešit. 


Holení
Jako první a asi nejčastější a nejrychlejší způsob odstraňování chloupků je holení žiletkou. Pokud mohu doporučit nějaký holící strojek, tak určitě Venus. Jako první jsem měla Gillette sensor excel, ale moc spokojená jsem s ním nebyla. Neklouže po kůži tak pěkně jako Venus a hlavně se z něj po holení velmi špatně vymývají chloupky a pěna na holení. Nemá ani pohyblivou hlavici jako Venus, takže se s ním hůře manipuluje. Venus je naopak naprosto perfektní. Je sice dražší, i žiletky jsou dražší, ale určitě se vyplatí do něj zainvestovat. Doporučuju koupit ten obyčejný, modrý. Popř. koupit jakýkoliv jiný (např. Venus Breeze, pokud bude v akci), ale žiletky pak dokupovat ty obyčejné modré. Jsou totiž nejlepší. 


Vyzkoušela jsem i ostatní, ale pokorně se vracím k těmto modrým. Žiletky Venus breeze sice znějí dobře - mají na sobě takové fialové pásky, které se při kontaktu s vodou jakoby namydlí (no spíše bych řekla, že "osliznou" takže je z toho takový slizký, mazlavý gel) a mělo by to nahradit pěnu na holení. Teorie sice pěkná, ale v praxi to funguje na pár použití, pak se ty měkké fialové pásky omydlí a zbyde místo nich je plastová část - takže když se tím holíte, tam vám tam zbytečně překáží a i je to docela nepříjemné. 

Žiletky Embrace mě také nenadchly, připomínají mi právě ten výše zmíněný holící strojek Gillette sensor, takže jdou špatně vymývat.

Jen taková poznámka - ten strojek co mám, je právě Venus Embrance - koupila jsem ho ale jen proto, že jsem na něj měla v DM slevu a klasický modrý Venus jsem už měla spousty let, takže byl takový "vojetý" . Tak jsem chtěla hezčí. Žiletky ale právě dokupuji ty obyčejné modré, jsou vážně nej. To jen taková vsuvka, aby vás ta fotka nezmátla. 

Tak toť ke strojku. Co se týče pěn a gelů na holení. Já je nepoužívám a holím se pomocí sprchového gelu Dove. Opět můžu 100% ně doporučit. Pokud přesto trváte na pěně nebo gelu, tak mohu doporučit značku Identity. Není moc známá, já kupovala v Albertu nebo Globusu - jak gel (cca 70 Kč), tak pěna (cca 50 Kč) jsou super a levné. Pěny a gely Gillette jsou také fajn - i když mě se zdají zbytečně předražené a převoněné a celkem i husté (takže se drží v žiletce a je nutné jí pořád oplachovat). Balea mě nenadchla - je sice levná, ale ty pěny a gely se mi zdají takové průměrné a hlavně nějak rychle mizí. Takže jsou sice levné, ale vlastně je člověk vyplácá rychleji a tak ve finále kupuje častěji - tak to tak výhodné není. Ty Identity jsou vážně bezva, škoda, že nejsou tak často k dostání. 

No ale jak jsem psala, já používám Dove. Osvědčil se mi nejvíce. Jednak kvůli času - namydlím, oholím opláchnu a už nemusím používat sprcháč. Také ale kvůli tomu, že je krásně krémový, žiletka po něm dobře klouže, není tak hutný jako pěna nebo gel na holení, tak žiletku neucpá a není nutné jí pořád oplachovat a také kůži hydratuje, takže po holení je kůže krásně jemná. Vlastně si myslím, že Dove jsou naprosto dokonalé sprcháče a snad jediné, které s pletí něco dělají (po umytí máte na dotek bezva kůži). Jsou dražší, to je pravda, ale kvalitní. 


Holení je nejrychlejší způsob odstranění chloupků. Ale má i svoje nevýhody - jednak to rychle dorůstá (alá ježeček), je to nepříjemné a mohou se tvořit pupínky nebo zarůstat chloupky. Co s tím?

1) Je vhodné po holení kůži vydesinfikovat. Jo, štípe to a pálí, ale je fakt, že se pak pupínky tolik netvoří. Nejlepší je koupit pánskou vodu po holení - levná a dostupná je třeba Adam (mají jí v Tetě asi za 70 Kč). No, budete pak vonět jak chlap, ale je vážně dobrá :)) Jinak lze použít cokoliv jiného, i nějakou pleťovou vodu na obličej s alkoholem...V Tetě jsem viděla i nějakou vodu po holení unisex, tak ta by snad tolik chlapsky nevoněla, ale zkušenost nemám.... Nanesete na tampónek, poťupkáte kůži a necháte uschnout. Je vhodné sem tam vydesinfikovat i žiletku, otřít jí také tampónkem. 

2) Pak je vhodné buď pleť zasypat dětským pudrem a nebo použít nějaký balzám po holení. Zase můžu doporučit Adama, mají v Tetě asi za 50 Kč. Jo, taky voní (smrdí) chlapsky, ale je také dobrý. Sice to je asi trochu úchylné doporučovat pánské věci, ale oni mají v holení mnohem kvalitnější věci než dělají pro nás pro ženy. Takže se toho nebojte a klidně kupte něco pro chlapy. Sice je to trochu zvláštní se tím mazat, no ale účel splní. 

Pokud se vám udělá nějaká vyrážka nebo zaroste chloupek, tak můžu doporučit dětský krém Sudocrem z lékárny (psala jsem o něm tisíckrát, vím, že se opakuju a Sudocrem by mi už snad měl začit platit za reklamu :)), ale je to můj miláček, který si vždy poradil se vším. 

Nicméně měl by fungovat i jakýkoliv jiný dětský krém na opruzeniny (když to tak vezmete, tak je to vlastně totéž, dětičky mají také červené podrážděné tečky od plenek a potřebují je zklidnit.... my máme totéž od holení, také to potřebujeme zklidnit a zahojit). Navíc cokoliv pro děti by nemělo nijak ublížit dospělým, ne?

Když holíte intimní partie, tak je dobré si nebrat hned potom kalhotky... ono to tu kůži akorát podráždí a ty lemy zbytečně třísla odírají. Tak je lepší holit večer a jít spát naostro. Na holení je dobré použít buď intimní gel nebo se proti pupínkům doporučuje i antibakteriální mýdlo Protex (mně osobně moc nepomohlo, ale na netu má řadu příznivců, tak klidně vyzkoušejte...když vám nebude sedět, tak na ruce nebo desinfekci kosmetických štětců ho můžete vypatlat vždy). 

Místo žiletky lze koupit i elektrický holící strojek. Doporučila bych spíše pánský, bývají mnohem lepší než dámské. Fakt se nebojte u holení zkoušet produkty pro chlapy, mají mnohem lepší!

K holení už mě nic více nenapadá, tak jdeme dál.

Voskové pásky
Další z možností je chloupky vytrhat. Těch metod je několik. Já mám raději voskové pásky (nebo cukrovou pastu) než epilátor. Zdá se mi, že kůži tolik nedráždí a kůže je sice chvíli červená, ale pak to zmizí. Po epilátoru mám červené tečky tak 2 dny a i ta kůže potom na dotyk bolí a je citlivá. Zase ale vytrhá i kratší chloupky a lépe se s ním pracuje (přeci jen lepit proužky vosku např. kolem kolen je takové krkolomné, epilátorem to přejedete hned). A epilátor také více bolí (auuuuu). 

Voskové pásky jsem vyzkoušela Veet i Balea. Balea je lepší a levnější. Prodávají ve dvou varinatách - na tělo a na obličej. I tak ale pásky různě stříhám, podle toho, jak je zrovna potřebuju použít. Např. ty na obličej jsou sice malé, ale když je chcete použít na "knírek", tak jsou pořád na to moc velké a je nutné je nastříhat. 


Před trháním je dobré na pleť nanést trochu dětského pudru, aby se kůže odmastila a vosk se lépe přichytil. Ne zase příliš mnoho, pak se nalepí na vosk místo chloupků...ale jen takovou lehkou vrstvu. 

Škubejte potom proti směru růstu chloupků, prudce a pokud možno jakoby vodorovně s kůží, ne na nahoru. To by se vám totiž mohly udělat modřinky. 

Pokud vám zůstane na kůži vosk, tak ho setřete přiloženými ubrousky a pokud vám dojdou, tak vám stejnou službu prokáže dětský olejíček. Nezkoušejte hlavně vosk smývat vodou, to se pak akorát tak podivně rozpatlá a ještě se to tak nějak více přichytí na kůže. Vždy to sundavejte něčím olejovým. 



Po vytrhání je možné pleť opět vydesinfikovat a něčím natřít, popř. zapudrovat. Já s tím nedělám ale nic. 

Kromě voskových pásků je možné koupit i vosk, který používají kosmetičky. Je v takové tubě s roll-on, nanese se na kůži, poté se přiloží speciální páska a škubne. Je nutné koupit ohřívač, ve kterém se ten vosk rozehřívá (stojí kolem tisícovky). Pokud se vám ale metoda voskových pásků osvědčí, tak je docela dobré o tom uvažovat. Protože ty vosky už tak drahé nejsou. Dá se koupit občas na Aukru nebo např. u firmy Mako

U vytrhávání často zarůstají chloupky (ať už používáte vosk, cukrovou pastu nebo epilátor). Na to je vhodné pravidelně používat peeling (např. skvělý je domácí peeling z olivového oleje a cukru - psala jsem o něm na blogu) a nebo masírovat kůži nějakou hrubější žínkou nebo lufou. Existují i krémy proti zarůstání chloupků, já jim moc nevěřím. 
A kdy je vhodné peelingovat? Někde doporučují hned po vytrhávání. S tím já nesouhlasím. Podle mě to tu pleť akorát podráždí a rozdrápe. Nejlepší je počkat do okamžiku, kdy se začnou chloupky klubat. Takže když už kůže přestává být hladká a začínají vykukovat malé chloupky. Tím jim pomůžete správně vyrůst :))

Cukrová pasta
Vosku je podobná i cukrová pasta. Věnovala jsem jí již samostatný článek, takže jen na něj odkážu - Jak uvařit cukrovou pastu na epilaci?

Epilátor
Další škubací možností je epilátor. Při výběru epilátoru doporučuju řešit především to, jak se nabíjí. Některé v sobě mají baterii, která se nabíjí a pak fungují bez kabelu. Zní to sice fajn, ale já s tím nemám dobrou zkušenost. Protože většinou takto nabité vydrží tak 20 minut a s tím se opravdu nestihnu oškubat. Navíc většinou ke konci už začnou umírat, takže trhají hůře. Nabíjení se většinou 12 hodin. Takže opravdu bezva - vytrháte jednu nohu  a musíte další 12 hodin nabíjet na vytrhání druhé nohy. 

Nejlepší je podle mě vzít klasický epilátor se šňůrou, který máte při epilaci v zásuvce. Tak ho můžete používat  v kuse jak dlouho chcete, kdykoliv chcete a nemusíte řešit nějaké nabíjení. Sice se může zdát, že na cesty to vhodné není....ale.... kolikrát si myslíte, že budete škubat nohy někde v zahraničí? Navíc kůže je pak podrážděná a třeba u moře, kde se opalujete, tak to opravdu vhodné není. 

Mám jeden epilátor na tužkové baterky od Ety - je to jen mini-epilátor, např. na třísla nebo obličej a to už je lepší (když dojde baterky, vyměníte jí a jedete dál). Ale na celé nohy by to také nebylo to pravé ořechové.


Výrobci nabízí i celou řadu vychytávek proti bolesti. Jsou ale k ničemu. Měla jsem pěnový epilátor od Panasonicu, který se má používat ve vodě a prý pěna pomůže proti bolesti a podráždění - no jo, reklamy. Pominu-li fakt, že ten epilátor skoro netrhá, tak naopak kůži ještě více podráždil. A byl to přesně ten typ, co se nabíjí 12 hodin a vydrží 20 minut. No, celkem příšerný epilátor. Navíc se při použití tak nějak podivně viklal. Po pár použitích letěl do koše, za kámošem čističem pórů (více zde). Panasonicu už v těchto krášlících věcech nevěřím, co výrobek, to katastrofa.

Další mám od Philipsu, na který se připíná chladící hlavice (která se dává do mrazáku). Prý led pomůže proti bolesti a zklidní podrážděnou kůži. Jojo, zase jen teorie. Jediné, co se vám stane je to, že vám mrzne ruka od toho nástavce a jinak trhání bolí kravsky stejně. Nicméně jako epilátor už je potom velmi dobrý.


Toť teda k vychytávkám. Takže řešte hlavně nabíjení a nenechte se zlákat lákavými reklamami, kde si modelky škubou chloupky a ještě se u toho usmívají. 

Prostě epilace vždy bolela, bolí a bolet bude a nic, opravdu nic tomu nepomůže. 

Aby epilátor nepřetrhával chloupky, je nutné jet s ním pomalu (člověk to chce mít rychle za sebou, tak má tendenci jet rychle... a to je právě špatně, pak se chloupky přetrhávají). 

Po epilaci je kůže opravu hodně podrážděná a mě bolí na dotek. Mám tam takové malé červené tečky. Existuje celá řada zklidňujících přípravků po epilaci. Mně nějak extra nenadchly a nepomohly. Nejvíce se mi odsvědčil Panthenol v pěně z lékárny. Používá se např. na spáleniny od sluníčka nebo popáleniny. A zrovna na podrážděnou kůži od epilace pomůže. Nastříhám ho vždy na nohy a nechám tam co nejdéle působit. Sice chodím po bytě s bílýma zapěnovanýma nohama, ale pomůže to. 

Na zarůstání chloupků pak opět pomůže peeling a masáž lufou. 

Všichni výrobci uvádějí, že po epilátoru vydrží hladké nohy až 4 týdny. No, opět reklamní blud. Vydrží maximálně týden a pak už začnou rašit. Výhodou ovšem je, že dorůstají postupně - takže není "ježeček" jako u holení žiletkou. Chloupky jsou i jemnější. 

Někdo uvádí, že chloupky řídnou, slábnou a že pak epilace vůbec nebolí. No nevím, asi patří mezi šťastlivce, já si na bolest nikdy nezvykla a pořád u toho celkem vyvádím. Navíc mám kůži opravdu podrážděnou a tak raději škubu voskem nebo holím. Epilátory prostě nejsou nic pro mě. 

Proti bolesti prý pomáhá mast Emla, která znecitliví kůži. No vzhledem k tomu, že 30 ml stojí 6 stovek, tak jsem jí nezkoušela a ani se mi to nezdá moc zdravé. 

Pinzeta
Pokud máte mnoho času, trhejte chloupky pinzetou. Není to tak bolestivé jako epilátor. Docela fajn se mi zdá pinzeta se světýlkem. Sice jsem si myslela, že je to blbost, ale musím uznat, že to je lepší. Osvítí chloupky, takže žádný nepřehlédnete a vážně to můžu doporučit. Já mám pinzetu, která byla přímo v epilátoru Eta.




Trhání pomocí nitě
Je to arabská metoda, já osobně jsem jí nezkoušela, ale pokud chcete experimentovat, mrkněte třeba zde. Mně to přijde zbytečně krkolomné, ale fantazii se meze nekladou :)

Depilační pružina
Také nemám zkušenost, také myslím, že to je zbytečně krkolomné, ale třeba to někoho nadchne - zde.

Zesvětlení chloupků
Další možností je odbarvit chloupky. Hodí se to např. na ruce, bříško, záda.... prostě kdekoliv kde máte chloupky, které nechcete holit nebo trhat a jsou přitom viditelné a vás rozčilují. 

Přípravků je celá řada - např. MakoDepilissimaSally Hansen... Jsou celkem drahé, ale je to praktické, protože se o chloupky už nemusíte více starat. Vydrží to tak měsíc, pak to začne odrůstat. Ale nebojte, není to žádné drama a hrůza. 

Já párkrát odbarvovala i zesvětlovačem na vlasy Londa za 70 Kč. No, asi by se to nemělo a není to nejzdravější. Tak to nechci moc doporučovat, aby mě někdo neosočil, co to tu píšu... Ale funguje to také. Po použití je kůže taková světlá (tak jsem se docela zhrozila, ale za 3 minutky to zmizí). Tak nějak tuším, že to je na stejném principu jako ty zesvětlovače na chloupky (základ bude peroxid), ale přeci jen raději zkoušejte je, když jsou na to přímo určené. 

Depilační krémy
Další možností jsou depilační krémy (např. Veet, Opilca). Podle mě jsou celkem k ničemu. Je s nimi spousty práce, neberou všechny chloupky a ani si nechci představovat, co musí obsahovat za látky, když to rozežere chloupky. Použila jsem v životě asi 2x Opilcu a nějak mě to nenadchlo a tak nemám více zkušeností a rad. Myslím, že je řada lepších a zdravějších způsobů, jak se zbavit chloupků.

IPL - intentivní pulzové svělo
V poslední době se začínají objevovat přístroje na domácí použití založené na použití IPL. Stojí kolem 6-7tisíc, na internetu mají zatím jen pár ohlasů a to vesměs kladných. Já osobní zkušenost nemám, zatím mi bylo líto peněz do investice, ale někdy do budoucna se na ně chystám.

Pro inspiraci ale přidávám 2 tipy:

To je tak vše, co mě napadá k tématu chloupky...nějak jsem se rozepsala. Kéž by už někdo vymyslel na ty chloupky něco pořádného, bezbolestného a účinného, co?

13 komentářů:

  1. Super tipy, díky :-)

    http://illussoire.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Mám epilátor Braun Silk-Epil 7 a nabíjí se děsně krátce, vždy ho dám nabíjet hoďku až 2 hoďky před epilací a je nabitý.. a v klidu si s ním udělám celé nohy, podpáždí a ruce ;)... a s tou bolestí souhlasím!.. bolí to vždy a jako docela dost no :/...

    OdpovědětVymazat
  3. tak já holím epilátorem. už skoro patnáct let. a musím uznat, že mě to bolí méně. jako sice to pořád bolí, ale už jsem si zvykla. a chloupky mi taky rostou méně. jsou sice pořád stejně černé a stejně silné, ale mám jich na noze míň. řekla bych, že taková třetina mi za patnáct let holení ubyla. (jo ale epilátorem si holím jen tak čtyřikrát ročně, přes léto, přes zimu mi stačí žiletka, takže věřím, že kdybych se pravidelně každý měsíc epilovala, tak mám těch chloupků ještě míň. ale kdo na to má brát čas, že ano.)

    OdpovědětVymazat
  4. já se holím normálně strojkem a na obočí používám pinzetu a u krajů pak nit, objevila sem to nedávno ale musím uznat že je to super metoda a když se nacvičí tak to jde hodně rychle :)

    OdpovědětVymazat
  5. já pravidelně epiluju strojkem, když se mi nechce /málo času, tak holt žiletka, obočí pinzetou..
    ty chloupy na nohou mi přijde, po těch letech, že mám trošku jemnější a je jich míň, ale nevím, jesti si to jen nenamlouvám:D

    pocit bolesti mi přijde, že se snížil:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Pořádně obsáhlý článek, já zůstávám u žiletky, ale strojek si chci do budoucna pořídit, musí to být i přes tu bolest fajn a hlavně to chci na zatřihávání chloupků na rukách - nechci si je holit, ani odbarvovat, ale na zastřihnutí, aby byly kratší a ne tak husté, je to moc fajn :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já sázím na žiletky a když mám dost času a trpělivosti na epilátor tak i na ten :)

    Jinak moc hezký článek :)

    http://c-m-writer.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  8. Díky za velmi kvalitní článek. Stručně a přitom dostatečně obsáhlé metody holení.

    Jen bych si dovolil dodat - jako provozovatel obchodu s holícími potřebami - svůj názor. Myslím si, že ze všech těch metod je nejkomfortnější způsob holení manuální holící strojek a výměnná žiletka (jednorázovky nedoporučuji - nevydrží, nejsou dobré a nakonec vyjdou dráž). Nevýhodou výměnných žiletek je jejich cena.

    Je tedy možné vybrat si mezi Gillette a Wilkinson (ostatní značky jsou možná levnější, ale nakonec je to akorát k zlosti kvůli horší kvalitě a špatné dostupnosti). Gillette má velký sortiment, Wilkinson lepší poměr cena/výkon a je odvážnější (např. Wilkinson Bikini: http://www.oholse.cz/wilkinson-zeny/wilkinson-bikini-zeny-holeni )

    Gillette to je hlavně Venus a jeho modifikace: Venus, Venus Breeze, Spa Breeze, Vibrance, Divine a Embrace. Celá řada Venus je vzájemně kompatibilní (tzn. obyčejný (modrý) strojek Venus lze používat s žiletkami Venus Embrace).

    Podle zpětných reakcí musím říct, že nejlepší jsou žiletky Venus Embrace - http://www.oholse.cz/venus-embrace-ziletky-damske-3

    Až budete potřebovat náhradní žiletky holící strojek nebo něco jiného, podívejte se na www.oholse.cz - i s cenou za dopravu ušetříte mnoho peněz oproti nákupu v drogériích či jiných obchodech!

    OdpovědětVymazat
  9. já dřív používala žiletku i přesto, že sem měla chloupky uplně světlý a když jsem viděla, jak zčernaly, dala jsem se do škubání :) mam epilátor od panasonicu (http://www.panasonic.cz/html/cs_CZ/V%C3%BDrobky/Osobni+pece/Pece+pro+zeny/Epilatory+a+holici+strojky/ES-WX72-P503/overview/7995470/index.html), je pod vodu a myslím, že s tou pěnou to fakt bolí míň :) klidně bych ho doporučila, protože mně na vytrhání obou nohou stačí a to jsem strašná brzda :) a nabitej je cca za 20 minut :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ja ty pasky nikdy nezkousela, delsi dobu jiz premyslim o epilatoru, ale jinak mi nic jineho nez ziletka tak dobre nohy a moje tvrde chloupky neoholi..

    OdpovědětVymazat
  11. Je možné epilátor Philips HP6523/02 Satin Soft používat neomezeně i při připojení do elektrické sítě nebo funguje pouze na akumulátor?

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to je hooodně obsáhlý článek. Díky za všechny informace. Já pořád přemýšlím, jak konečně upustit od žiletky. Už mě to opravdu nebaví. Jeden den se oholit, vše hebké, ale na některých místech podrážděné, i přes to, že používám holící pěnu. A hlavně je to zdlouhavé. Co laser, zkoušel jste někdo tohle? Předem díky za zkušenosti.

    OdpovědětVymazat