sobota 10. prosince 2011

Tečky, tečky, černé tečky

Kdo by ty potvůrky neznal. Možná budete čekat, že vám napíšu jeden zázračný produkt, který na ně pomáhá a bude....ale bohužel tak snadné to není. Je to s nimi celkem marný boj. Přesto jsou výrobky lepší a horší a tam vám alespoň představím, co vše jsem zkoušela a jak se mi to osvědčilo.


1) Lepící pásky na nos
Jistě jste si v drogérii všimli, že některá značky prodávají speciální lepící náplasti na nos. Dělá je např. Balea, Nivea (a myslím, že i Essence?). Používají se tak, že se přiloží na nos, navlhčí a nechají několik minut působit. Poté se sloupnou a měly by tak vytáhnout černé tečky. Správě čtete podmiňovací způsob - měly by vytáhnout. Ale nevytáhnou. Alespoň na mě nejsou absolutně účinné. Je fakt, že si nedokážu představit, jak by měly fungovat, aby ty mršky vytáhly ven (musela by to být asi hodně velká síla). A to je nereálné.
Zkoušela jsem Niveu i Baleu, jsou srovnatelné, oboje k ničemu. Takže určitě nedoporučuju. 

Určitou variantou těchto lepících pásků jsou i slupovací masky. Výhodou je určitě to, že maska vám vydrží na spousty použití, takže vyjde cenově lépe. Tyto masky jsou takový slizký gel, který se nanese na pleť, nechá zatvrdnout a pak se sloupne. 
Tyhle masky mi sice také nikdy nic nevytáhly, ale když nic jiného, tak je po nich hebčí a jemnější pleť. Já je používám jen nos. Na celý obličej mi nesedí - to slupování mi přijde nepříjemné (hlavní problém je v tom, když se nanese nerovnoměrná vrstva, tak někde už je to zaschlé, jinde ještě rozpatlané, tak to nejde sundat vcelku). Dejte si taky pozor, až se vám maska nezaplete do malých vlásků nahoře čela nebo k obočí. Pak se to také blbě slupuje.
Takže pokud byste chtěly něco slupovacího, tak než lepící pásky kupte spíše slupovací masku a dávejte je jen na nos. Já mám od Ryoru Aknestop.  Jak říkám, na černé tečky mi nepomáhá, ale pleť je po ní taková jemnější a hladší, takže nemůžu říct, že by byla plně k ničemu a sem tam jí použiju. Ale není to určitě pro mě "must have" a asi po dopotřebování znovu kupovat nebudu. Slupovací masku jsem viděla i např. od Freemana. 

Další možností slupování jsou doma vyrobené pásky z želatiny. S tímto nápadem přišla americká nejúspěšnější bloggerka Michelle Phan (návod na youtube zde). Smíchá se mléko a želatina (bez příchuti, seženete v pytlíčku běžně v potravinách asi za 5 Kč, hledejte u regálů kde mají prášky do pečiva,čokoládové polevy a zdobící ozdoby), dáte do mikrovlnky a nanesete na pleť. Počkáte, až to zaschne a sloupnete. Stejně jako vše ostatní mi to nikdy nic nevytáhlo. Ale tak můžete vyzkoušet, třeba budete úspěšnější. 

Takže suma sumárum, pásky z obchodu nebrat vůbec, lepší je pak slupovací maska (i když taky žádný zázrak). Takže tady asi nic. Jdeme dál. 

2) Smývací maska + peeling
Jediné, co mi jakž takž z kosmetiky na černé tečky pomáhá je kombinace maska + peeling. Používám kombinaci Freemann avokádová maska a meruňkový peeling Alverde. Již jsem o tom psala v článku o stálicích (zde). 
Stejně dobrá je i maska Magnaminty od Lushe. Ta maska v sobě obsahuje malá zrníčka. Nanesete jí na obličej, necháte působit a potom při umývání děláte prsty krouživé pohyby a ta zrníčka vám provedou peeling. Ta maska je bezva, také patří meze moje oblíbené. Ale...má celkem krátkou trvanlivost, takže je nutné jí celkem rychle spotřebovat (nechci kecat, ale myslím, že tak 2-3 měsíce?). Další nevýhodou je to, že Lush nemám u nás ve městě a poštovné na stránkách Lushe stojí 175Kč. Takže za masku dám celkem pomalu 4 stovky a to se mi tedy opravu nelíbí. Nicméně. Maska je vážně super, takže můžu určitě doporučit. Pokud máte Lush někde v okolí, tak šup pro ní. Pokud ne, tak bych doporučila tu kombinaci níže. 


3) Čistič pórů 
Jedná se o elektronický přístroj, který by měl vysát podkožní maz a nečistoty. Teorie pěkná, praxe jiné. Mám zkušenost se značkou Panasonic. První věc, která mě naštvala byla spíše technického charakteru. Přístroj se musí nabíjet 12 hodin. V provozu vydrží pouze 20 minut, pak začne umírat. (Mimochodem stejný problém jsem měla s jejich epilátorem - nabíjení 12 hodin a pak provoz 20 minut. Jako nevím, jak vy, ale za tu dobu si vyškubu jednu nohu a pak mám zase 12 hodin nabíjet na druhou nohu? No ale o epilátorech udělám recenzi někdy časem, tak to ještě určitě rozeberu podrobně). 
Negativ má tento čistič ale více. Výrobce slibuje "integrovaný rozprašovač vodní mlhy pro lepší přilnavost pleti". Mám trochu dojem, že pánové z Panasonicu nikdy neviděli mlhu, jinak si to vysvětlit neumím. To, co přístroj produkuje nemá s mlhou nic společného. Je to jen jakýsi čůrek vody, co stříká na obličej. Představte si to asi jako malou dětskou stříkací vodní pistolku, která má tenoučké stříkání vody. Tak to je prosím ta slavná mlha
No a co se týče čištění pórů, tak také žádná sláva. Sem tam to něco vytáhne, pleť je pak určitě hladší, ale žádný zázrak. A za tisícovku to nestojí už vůbec. Párkrát jsem ho použila a pak letěl pryč. Takže nedoporučuji. Tenhle výrobek dělají i jiné značky, viděla jsem ho v nějakém katalogu (nevím teď přesně který to byl) asi za 3-4 stovky. No nevím, zkušenost nemám, ale moc bych tomu nevěřila. 

4) Mechanické čištění
Jako další možnost, jak se zbavit těch potvůrek je jejich vymačkání. Určitě to chce pleť předtím na čistění připravit. Takže odlíčit a dále buď napařit a nebo použít změkčovač. 
Napaření se dělá tak, že uvaříte vodu (třeba v rychlovarce), poté dáte do nádoby, nakloníte se nad ní a přes hlavu přehodíte ručník, aby pára neutíkala pryč. Do vody můžete přihodit nějaké sušené bylinky nebo olejíček (třeba levandulový Saloos) - ale není to nutné, stačí obyčejná voda. Existují i speciální elektropřístroje, která páru umí také produkovat, ale myslím, že je to zbytečné. Napařujte tak 10-15 minut. 

Některá pleť napařování nesnese, především ta, co má rozšířené žilky. Tam je lepší používat změkčovače kůže - dělá je např. Ryor (odkaz- je to z řady profi, takže není k dostání běžně v drogériích, ale buď na netu nebo v kadeřnických a kosmetických potřebách) nebo Mako (odkaz). Mají vlastně stejnou funkci jako napářka - otevřít póry a připravit je na čistění, aby to člověk nemusel tolik rvát. 

Čistění je možné buď provádět prsty (je dobré je předtím obalit papírovým kapesníčkem, aby nevznikaly jizvy od nehtů) a nebo použít speciální nástroj - expresor. Je to takové malé očko, která používají kosmetičky. Přiloží se na černou tečku (tou dírkou, tak aby černá tečky byla veprostřed očka) a jemně zmáčkne a ona vyjede ven. Já mám od značky Salvus (odkaz), dělá to ale např. i Tweezerman (nemám zkušenost). Chce to trochu cviku, dá se to naučit. Myslím, že to je dobrá vychytávka. 

Potom, co pleť dočistíte, je dobré jí zase stáhnout - pleťovou vodou. A pak nanést krém. Nebo třeba zinkovou mast Miraclean, která je hojivá a zklidňující. Expresor je dobré vydesinfikovat (třeba otřít tampónkem s pleťovou vodou). 

Tohle čistění by se nemělo dělat příliš často. 

expresor Salvus
Tak to je asi vše, co mě k tématu napadá. Snad to pro vás nebylo moc nechutné. Suma sumárum na tečky nic moc nepomáhá. Nejlepší je pravidelná péče a nekomedogenní krémy, ale i tak se mršky dělají pořád. Celkem na ně pomáhá maska + peeling a pak mechanické čistění. Jakékoliv vychytávky typu náplasti na nos, elektronické čističe pórů apod. jsou jen reklamní taháky a jsou k ničemu. Alespoň podle mě. 





6 komentářů:

  1. Taky používám kapesníky nebo vatové tamponky hlavně kvůli těm jizvám, hygieny se dá docílit už tím, že si člověk vydenzifikuje ruce :)

    Jinak díky za super článek, taky to u mě většinou dopadá tak, že tečky léčím, léčím a nic, zmizí prostě až se vymáčknou :)

    Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. na tuhle vecicku jsem koukala a zvazovala, ale zatim se neodhodlala:-)

    jinak jsem dneska zjistila, ze nesleduji tvuj blog (myslela jsem ze ano a bylo mi divne, ze od tebe nevidim zadne nove clanky:D...)

    napraveno:-))

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za sledování, to mě těší :) Občas mi to také zlobí, že si dám někoho sledovat a pak tam najednou není :/

    OdpovědětVymazat
  4. Úplně si vzpomínám, jak jsem si kdysi s nadšením koupila ty lepící pásky na noc, bradu a čelo od Nivea, a pak jsem byla zklamaná, když mě to teček nezbavilo! To je fakt na nic. Souhlasím, že nejlepší je na to peeling nebo mechanické čištění.

    http://cinderellasnuts.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Zkoušela jsem ty želatinové pásky podle Michelle Phan a něco na nic i zůstalo :) Peelingy a masky poumáhají také, ale co mi pomohlo DOOPRAVDY byla dieta. Obecně v ní byo hodně zeleniny, pití spousty vody a jídlo nepříliš kořeněné, minimum soli a co nejčerstvější a co nejvíce v přírodním stavu. Držela jsem ji kvůli úbytku váhy, ale po týdnu jsem nepoznala svou pleť. Obvykle mám velmi znatelné rozšířené pory, které se často zanáší, takže černých teček mívám požehnaně, ale najednou jsem měla obličej krásný, póry mizely a s nimi černé tečky.

    OdpovědětVymazat
  6. Mechanicky vytáhnout póry buď vymáčknutím prsty anebo něčím mi připadá jako nejúčinnější. Zkrátka je nutné vyvinout poměrně velkou fyzickou sílu. Taky jsem to občas dělávala, když mě trápily, ale v pubertě jsem to mívala spíš na ramenou, na obličeji ne a tam šly poměrně drasticky prostě vymačkat. Nevím, jestli zabral Eclaran anebo se akné dalo na ústup, ale po pubertě to celkem odeznělo.
    Jak tu psala slečna nade mnou, vůči dietě jsem spíš skeptická, to si musí každý vyzkoušet, ale tím, že budete žít zdravě, nezkazíte nic. (Nezaměňovat s jakoukoli krátkodobou dietou, míním tím kompletní změnu životního stylu.) Nesolit, jíst vitamíny, dodržovat pitný režim, to tělu prospěje každopádně. (Když budete málo solit, tělo logicky nebude zadržovat vodu a je potřeba hodně pít.) S dostatkem vláhy kůže každopádně bude vypadat líp, než vysušená, šedá a dehydratovaná.

    OdpovědětVymazat