sobota 8. října 2011

Jak vyzrát na boláčky?

Pokud máte mastnější pleť, jistě jste se setkala někdy s boláčky. Znáte to. V tu nejméně vhodnou chvíli se vám udělá na viditelném místě na obličeji boulička, která nejde vymáčknout. Bolí, je červená a vy vypadáte, jako kdybyste se měla přeměnit v jednorožce :) Co tedy dělat?


Zkoušela jsem už spoustu lokálních přípravků. Jediné co mohu říci je - nekupujte přípravky z drogérie. Měla jsem Baleu, Clean and Clear, Gariner... a nic z toho není extra zázrak. Jako ano, trochu to pomůže. Ale pokud chcete, aby se boláček zahojil přes noc, pak vyražte do lékárny. Najdete tam mastičky za pár korun, které jsou hotové zázraky. Mají ovšem jednu nevýhodu - většinou smrdí. Ale fakt. Mám pocit, že čím je účinnější mastička, tím je také smradlavější :) No ale pro krásu se musí trpět, že.

Takže tady jsou moje poklady. Začnu tedy drogérií. Ačkoliv jsem jí zdrbala, přeci jen jsem tam jednu účinnou věc našla - a to roll-on Ryor z řady Aknestop.


Je to taková vodička, která má docela intenzivní vůni. Je nutné jí ale používat několikrát denně. Hodně jsem jí využívala v době studií, kdy jsem při učení z nudy mazala a mazala. A pupínek se opravdu zklidnil. Bohužel při jednom nanesení na noc se zázrak nekonal. Takže opravu mazat, mazat, mazat a pak funguje. Výhodou je, že to je jen vodička. Takže nezanechává nic na kůži. Můžete klidně přes to dá make-up, nic se vám neodrolí. Ani nebarví, takže také v pohodě. Nevýhodou je docela intenzivní vůně. Lze používat přímo na pleť a nebo nejprve nanést na konečky prstů a pak poťupkat pupínek.

Nyní už se přesouvám k té slíbené lékárně. Jako první tu mám Sudocrem. 


Je to bílá hutná mastička, která má takovou zvláštní vůni (mně je to docela příjemné, věřím, že pro někoho to může být smrad). Používá se primárně pro mimča na opruzeniny, ale skvěle jí využijete i vy. A to na cokoliv. Jak na boláky, tak se hodí i na třísla po depilaci, škrábance, popáleniny... vlastně cokoliv, co potřebujete zahojit a zklidnit. Je to pro mě takový univerzální všelék, který mohu 100% ně doporučit. Mají dvě velikosti balení, já mám to menší (asi za 80 Kč), ale i tak ho mám už šíleně dlouho, skoro neubývá a to ho patlám pořád. Na boláčky ho hlavně využijete na zklidnění zarudnutí. Nevýhodou je, že to je bílá mast. Takže na pleti je vidět. Hodí se proto jen, když jste doma nebo na noc.

Jako alternativu můžete použít zinkovou emulzi Miraclean. Je to stejný princip, také je založena na zinku, jen více smrdí a zdá se mi, že není tolik účinná. Pokud už máte se zinkovnou zkušenost a vyhovuje vám, zkuste i ten Sudocrem. Bude vám sedět.

Jako další tady máme olejíček Tea Tree. To je taková klasika na akné. Pro mě velmi účinná, ale také velmi smradlavá. Ble.

Mám od značky Dr. Muller. Mají variantu roll-on nebo jen skleničku s otvorem. Doporučuju ten roll-on, je to příjemnější aplikace. Výhodou je, že to je opět jen vodička. Takže nezanechává nic na pleti, nebarví.... Ale ten puch... to je děs :/ Ale je to zase univerzální zklidňující přípravek, takže můžete použít i po depilaci atd.

Jako další smradlavku tu mám Ichtoxyl. Jako bonus je to ještě černá mast :) Vážně mám pocit, že čím smradlavější a hnusnější mast, tím je účinnější. No však vidíte samy. A buďte rády, že internet neumí přenášet vůně :D


Je to ovšem poklad za 30 korun. Hodí se na nevylíhnuté bouličky, když cítíte, že se něco klube. Urychlí to vyklubání (takže lze vymačnout) a nebo naopak pupínek zahladí. Funguje spolehlivě přes noc. Takže ráno je neplecha pryč. Jen stačí dát na bouličku "bobek" Ichtoxylu a přelepit náplastí, abyste si nezadělaly povlaky. Nevýhody už jsem psala - černá, smradlavá mast. Výhody ovšem stojí za to.

Teď tu mám 2 přípravky na recept! První z nich je Duac gel. 


Je to takový krém-gel. Po smradlavkách příjemná změna, protože není ničím cítit. Zanechává na pleti trošku takovou bílou čmouhu (lze samozřejmě omýt), takže se nehodí pod make-up. Super je na použití na noc. Hodí se na čerstvé zarudlé pupínky, které stáhne, zmenší, zklidní a splaskne. Nevýhodou je doplatek asi dvě stovky. Za takovou malou tubičku celkem pecka. Ale vydrží dlouho, stačí ho maličko, mám ho přes rok a vidíte, že je ho tam ještě dost. Můžu jen doporučit.

Jako další je vodička Eryfluid. Teď jí zrovna nemám předepsanou, tak nemůžu vyfotit. Je to vodička, která se používá lokálně na boláky. Zklidní je, vysuší, zahojí. Výhodou je, že nezanechává povlak na pleti, takže lze použít na den, aniž byste vypadala jak indián. Na zanícené pupínky velmi dobrá.

A co vám nejvíce pomáhá na ty potvůrky?

11 komentářů:

  1. Moc dekuji za info o Queen Helene masce, vubec jsem netusila, ze uz se da sehnat i u nas!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ten Ichtoxyl zní jako něco por ichtyly, pobavil mě ten název :D Díky za tip, 30Kč za takový malý zázrak, jak píšeš, to je paráda! Smrad přežiju, snad.

    OdpovědětVymazat
  3. Dazz, to jo :) I mě cukaly koutky, když jsem ten název říkala v lékárně :) Je dobrý hlavně na nevyhlíhnuté bouličky. Když už má člověk něco rozdrápanýho, tak na zklidnění je lepší Sudocrem.

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle přínosný článek jsem už dlouho nikde na blogu nečetla, díky za tipy. Osobně používám buď ten Ryor, pak ještě od Dermacolu takový gel s tea tree a na radu Bezegy z Duck Shot blogu občas na noc na nafouklé kopečky co by jinak samy zmizely tak po dvou týdnech obyčejný dětský pudr a vážně to za noc splaskne.Na léto koupím ten tea tree olejíček až budou zase komáři:-) Sice smrdí,ale...kdysi jsem měla rostlinku a na drobný řez jsem přiložila lísteček pod náplast a do druhého dne se ranka stáhla.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju, děkuju, děkuju! Mám doma Sudocream a nikdy mě nenapadlo použít ho takhle, používám ho teď vždycky když se mi na pleti něco objeví a přes noc mám pokoj, je to zázrak, krásně to místo zklidní, a mně teda i docela hezky voní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem pomohla, pro mě je Sudocrem malý zázrak...miluju ho úplně na všechno :)

      Vymazat
    2. Já teda taky používám ten Ichtoxyl, vážně to zní jako mast pro ichtyly, a můžu říct jen: Vypadá to jako dehet, smrdí to jako dehet a mám podezdření že to sloupali z asfaltu, ale je to zaručeně účinné :D Nemusíte se mát že budete mít černou pleť, já osobně s tím teda vypadám jako kdybych chytla žloutenku, ale napatlat přes noc a je to viditelný zázrak... Častější používání a máte krásnou pleť :)

      Vymazat
  6. Děkuju! :) ..hned si jdu koupit SUDOCREM a ICHTOXYL ;) :) Úžasný blog :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj chtěla bych se zeptat jestli ichtoxyl mast pomaha i na rozškrábané boláky po akné? děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj.pomáhá ICHTOXYL i na vodnaté puchýřky a svědivé pupínky?děkuji

    OdpovědětVymazat
  9. Nooooo ale u duac je použiteľnosť 2 mesiace po otvorení...a ty ho máš už rok...predsa len je to antibiotikum silnejšie od zinerytu...

    OdpovědětVymazat