úterý 11. září 2012

Přivýdělky, šetření....zkrátka peníze a vše okolo :)

Ačkoliv mám beauty blog, dnes jsem se rozhodla napsat článek o něčem trochu jiném. Poradím vám pár mých tipů ohledně financí. Nejsou nijak přelomové, ale třeba vám v něčem pomůžou. A dejte mi vědět, zda se vám takový typ článků líbí nebo mám raději zůstat u kosmetických recenzí a do jiných vod se nepouštět :)

Zdroj

1) Velký úklid - mnoho zbytečností, kterých se rády zbavíte

Každý si často stěžuje, jak nemá peníze, přitom doma má spoustu blbostí, které nepoužívá a jen mu zabírají místo - ať už je to oblečení, které nenosí, protože přibral, kosmetika, která mu nevyhovuje, hračky po dětech nebo knížky a učebnice, které již nepoužívá. To vše se může hodit někomu jinému. Každá věc má svého kupce a věřte, že se dá prodat cokoliv - třeba za 50 Kč, ale znáte to - korunka ke korunce... :)

Kde prodávat?
Díky internetu je možná nejsnazší podat si inzerát na některé internetové stránce. Vhodné je to u věcí, které jsou menší, dají se snadno zabalit a nehrozí, že se po cestě rozbijí.

Některé tipy:
- Aukro: myslím, že není třeba více představovat, pro začátečníky snad jen upozorním na to, že prodeje jsou zde zpoplatněny poplatky (platí se až tehdy,  když částka poplatků přesáhne 50 Kč, nemusíte si to sami hlídat,  aukro vám pošle mail, že je třeba zaplatit a uvedou číslo účtu, kam poslat peníze). Poplatky nejsou tak veliké, já prodám celkem často a poplatky (těch 50 Kč) mi naskáče tak za 5 měsíců. Více asi Aukro popisovat nemusím, pokud by někdo potřeboval poradit nebo napsat více informací, ať se mi ozve třeba do komentářů nebo mailu.

Omlazení: internetová diskuze Omlazení nabízí i svůj bazar. Je zdarma. Hodí se především pro prodávání kosmetiky, oblečení a jiných holčičích záležitostí.

Votočvohoz: jak název napovídá, stránka se hodí pro prodej oblečení, doplňků, bot...lze zde prodat i kosmetiku.

Fler: pokud jste tvořivé a umíte dělat šperky, šít, tvořit z keramiky, umíte decoupage nebo jiné ruční tvořivé práce, pak si můžete přivydělat tím, že své výtvory prodáte. Prodej je zpoplatněn.

Sbazar: zde můžete prodávat cokoliv od oblečení, přes elektroniku, knihy až po zvířata.

Mimibazar: název stránky může klamat, kromě dětských věcí se zde dá prodat i oblečení a kosmetika pro dospělé. Bohužel jsem tam sama nikdy neprodávala, pouze nakupovala, tak nemůžu napsat více.

Popis inzerátu
Prodáváte-li přes internet, vyhrajte si s inzerátem, zvýšíte tak šanci na prodej. Fotka by měla být kvalitní, oblečení nezmuchlané, kosmetika neopatlaná.

Většina stránek s inzercí vyhledává zboží podle názvu aukce (inzerátu). Pokuste se tedy do něj vecpat co nejvíce slov. Nepište tedy krásňoučká kabelčička, podle toho váš inzerát pravděpodobně nikdo nevyhledá, ale napište černá kožená velká kabelka (taška) - tím, že do názvu zahrnete jak kabelka a taška, máte větší šanci, že váš inzerát zájemci najdou, stejně tak budou-li hledat pouze černé tašky. To samé platí i v případě, že prodáváte make-up. Některé servery neumí rozlišovat tu pomlčku, je proto vhodné do názvu aukce zadat oba pojmy (s pomlčkou i bez), např. Make-up: Dermacol Matt control make up. Opět zvýšíte šanci, že váš inzerát najde ten kdo zadá do vyhledávače make-up i make up a zároveň ho najde i ten, kdo bude hledat podle značky Dermacol. A tak je to se vším - cpěte do názvu co nejvíce údajů, které předmět nejlépe vystihnou a nebojte se použít i dvě označení naráz - např. sáčko (kabátek). 

Vyhrajte si i se samotným popisem, chcete přeci zboží prodat! Prodáváte-li tašku, napište taška je velmi prostorná, hodí se do školy i do práce, můžete do ní přihodit i pití. Prodáváte-li sadu použité kosmetiky, napište sada je vhodná na vyzkoušení, vyzkoušíte si tak produkty, aniž byste je museli kupovat za plnou cenu v drogérii (nákupní cena balíčku byla XX Kč), pokud vám budou sedět, můžete koupit nové balení, v opačném případě nevyhodíte zbytečně peníze. 

Zkuste zkrátka nalákat zákazníky a neodflákněte to. U oblečení je vhodné uvádět rozměry (délka sukně, pas,...), nejen velikost.

Prodávejte sady
Máte-li doma pár krému na obličej, které jsou načaté a které vám nesedí, sesbírejte je a udělejte sadu. Prodá se tak snáz. A větře, že lidé kupují na načatou a použitou kosmetiku. Koupí make-up za pár korun, aby si vyzkoušeli jak jim sedí odstín a konzistence, než aby ho koupili za plnou pálku v drogérii. Stejně tak je to u šampónů, olejíčků do vlasů, očních stínů...

Prodáváte-li věci po dětech, udělejte sadu např. 0-6 měsíců. Prodá se snáz než jednotlivá bodíčka po 30 Kč (vezměte si, že se ženám nevyplatí kupovat oblečky po jednom, když dají za poštovné třeba 50 Kč). To samé je u kosmetiky. Nekoupí si načatý šampón Nivea, i když ho prodáte za 10 Kč, protože s poštovným jim vyjde jako nový v drogérii. Prodáte-li ale šampónů 8 za rozumnou cenu, už po ní skočí, protože si vyzkouší různé šampóny, vyberou ten, který jim sedí a pak si pro nový skočí do drogérie, aniž by těch 8 šampónů testovaly zvlášť.

Kde jinde prodávat kromě internetu?
Nechcete-li prodávat na internetu, jsou i další možnosti.

Antikvariáty
Máte-li doma knížky, které nepoužíváte, můžete je donést do antikvariátu. Každý antikvariát funguje jinak, napíšu vám svoje zkušenosti. Většinou mají antikvariáty na dveřích napsáno, kdy vykupují. Bývá to jen některé dny a v určité hodiny. Přinesete tam knížky, obsluha se na ně podívá a vybere, zda by se jim hodily. Dostanete za ně 1/3 nákupní ceny a antikvariát knížku prodá za 2/3 ceny. Např. nová knížka vás stála 210 Kč. Antikvariát vám dá za ní 70 Kč, sám jí potom bude prodávat za 140 Kč.
Vezměte si s sebou občanku, někde jí chtějí a opisují si číslo občanky a vaší adresu. Pravděpodobně to je ochrana před krádežemi, aby jim tam nenosili lidé kradené věci (alespoň tak si to vysvětluji).
Antikvariáty na prodej moc výhodné nejsou, rozhodně se dají knížky prodat výhodněji, ale je to rychlejší.
Většinou nemají zájem o knihy, které jsou hodně poškozené, popsané a podtrhané.
Vykupují jak učebnice (ZŠ,SŠ,VŠ), tak beletrii všeho druhu.

Inzeráty ve škole (studentská fóra)
Učebnice výhodněji prodáte vašim spolužákům. Knihy prodávejte včas, dokud jsou aktuální, rychle se totiž mění a za 2 roky už může být jiné vydání a o vaší knížku nebude mít už nikdo zájem. Na rozdíl od antikvariátu spolužáci podtrhané knížky spíše ocení.
Ve většině škol jsou nástěnky, kam můžete píchnout inzerát. Studenti také mívají různá internetová studentská fóra a diskuze, kam lze také zadat nabídku.
Některé školy dělají i burzy učebnic.

Seconhandy
Oblečení můžete prodat i do seconhandů. Opět má každý seconand jiná pravidla, já znám třeba ten, že vám vezmou věci zdarma, nechají si je tam třeba 3 týdny a vy pak přijdete a to, co se prodalo vám vyplatí a zbylé věci vám vrátí. Ale samozřejmě si to každý dělá jinak.

Kamarádky
V neposlední řadě se poptejte i u kamarádek a kolegyň, zda něco nechtějí. Nebo si to nafoťte na Facebook a uvidíte, že někoho něco zaujme.

2) Přivýdělky na internetu

I na internetu se najde řada možností, jak si přivydělat.

Můžete psát články pro internetové servery. Stačí trochu "gůglit" a vybrat si oblast, která vás zajímá. Já jsem takto psala jeden čas články o kosmetice na jedny internetové stránky pro ženy. Byl to milý přivýdělek, chtěli po mě 2-3 články týdně a platili 200 Kč za stránku textu. Takže jsem měl týdně 6 stovek, po večerech jsem něco naťukala na téma, které mě baví a zajímá a bylo to fajn.

Další možností je vyplňování dotazníků. Nejprve vyplníte vstupní dotazník (věk, profese, plat, zda kouříte, máte hypotéku..) a podle toho vám potom chodí dotazníky na email. Jsou to různá témata, třeba vám pouští reklamu a ptají se vás, co jste si zapamatovaly, jak na vás reklama působí, jestli se vám líbí. Nebo se vás ptají, kde nakupujete jídlo, jaké znáte obchody, proč nenakupujete jinde, jestli máte úvěr, jestli o něm uvažujete, co zda byste měli zájem o úvěr, kdyby byl takový a takový úrok...je  to zkrátka průzkum mínění, který si objednávají jednotlivé firmy. Dotazník vyplníte tak za 15 minut a odměna je cca 30-40 Kč. Já osobně mám zkušenost s http://www.casi.cz/, můžu potvrdit, že peníze opravdu vyplácí. Platby chodí jednou za 3 měsíce (takže se nelekejte, když vám ze začátku nic nepřijde, vyplácí to jen 4x do roka). Jsem zaregistrovaná i na http://www.ivyzkumy.cz, ale na to, že jsem tam 2 roky, tak mi přišly snad jen 2 dotazníky. Tam se sbírají jakési body a peníze vám vyplatí až po 4000 bodech. Vzhledem k tomu, že jsem částku logicky nedosáhla, tak netuším, jestli to funguje, tak to z vlastní zkušenosti doporučit nemohu. Casi je ale ověřené a za ty 3 měsíce mi přijde tak 100-200 Kč, což potěší, na to, že vlastně nic pořádně neděláte. Umožňují i různé výzkumy přes telefon, těch se ale já neúčastním, tam jsou odměny vyšší.

Na internetu naleznete i celou řadu jiným přivýdělků, jako třeba plnění obálek. Ovšem to bývají podvody! Nikdy jsem neslyšela, že by to někomu fungovalo. Naopak chtěli nějaké peníze dopředu a pak se už neozvaly. Takže hlavně NIKDY nic nikomu neplaťte. Ano, zní to lákavě a co kdyby tohle vyšlo, že :) Ale věřte, že jsou to podvodníci. Takže na plnění obálek nereagujte!

3) Avon, Oriflame a spol.

Sama jsem byla na střední Oriflame lady a musím uznat, že na to, že nic pořádného neděláte, máte docela bezva výdělky. Myslím, že není třeba nějak více tuto práci popisovat, protože už jí asi každá znáte, tak přidám jen svých pár postřehů.

Z každého výrobku máte cca 30%. Takže prodáte výrobek, který má v katalogu cenu 99 Kč, klientka vám zaplatí 99 Kč, vy Oriflamu odevzdáte 66 Kč, 33 Kč si necháte.

Nutno ovšem podotknout, že Oriflame se nepředá a téměř vše musíte platit ze svého. Katalogy, vzorky, pytlíčky s logem Oriflame, tužky s logem Oriflame....Vše platíte vy.

Ale i tak jsou výdělky solidní a na to, že jsem nabízela katalogy jen po známých jsem měla měsíčně tak 5-6 stovek vesměs za nic.

Jenže proč jsem nakonec přestala? Za prvé jsem byla zklamaná z produktů, nezdají se mi extra kvalitní, i když sem tam něco se povede. Dost často bývají v katalogu pěkně nafocené a i když bývá uvedena velikost, tak často přijde takový "malý prd", že to vypadá jako tester než jako kosmetický produkt. A hlavně často výrobky chybí. Nevím, zda se Oriflame zlepšil, ale za mého působení věčně něco chybělo, zboží z akčních letáků bylo téměř nereálné objednat, protože bylo hned pryč a kolikrát Oriflame i sám něco zaměnil. Takže ačkoliv to není vaše chyba, vy si připadáte jak debil, když zákaznicím věčně říkáte, že něco není, omlouváte se, že jim dodáváte jen polovinu výrobků apod. Moje babičky se mi snažily dělat radost a objednávat si, abych měla peníze. Jenže když potom přijde něco prťavého, ne moc kvalitního, nebo to pro jistotu nepřijde vůbec, tak se vám tak nějak líto vydělávat na blízkých, když nejste o tom samy předsvědčeny. Jednou si babička objednala jakousi sadu 3 výrobků, ale protože byly vyprodány, tak místo toho poslaly výrobky 2 a třetí nahradili něčím úplně jiným. Babička to sice přesto chtěla, ale u mě to byla poslední kapka, kdy jsem si řekla, že toho dělat nebudu. Navíc už mě přestalo bavit věčně někomu podstrkovat katalog výrobků, které podle mě nic moc nejsou.

No, toť můj subjektivní pocit. Nicméně výdělky tam opravdu jsou a dá se tím přivydělat relativně snadno. Možná jsem to jen zbytečně moc řešila jako poctivka, ale zkrátka jsem o tom nebyla přesvědčená.

4) Šetření

Když už si něco přivyděláte, tak s tím také musíte umět rozumně naložit.

Je vhodné sledovat slevy. Zdá se vám, že to dělají jen důchodci a je to trapné? No možná, ale věřte, že korunka ke korunce...a najednou je z toho tisícovka ani nevíte jak. Je vhodné se zaregistrovat na stránkách obchodů ve vašem okolí nebo tam, kde nakupujete a pak vám chodí emailem letáky. Je vhodné i obchody pozorovat a všimnete si, že často točí slevy. Např. Albert má pořád dokola slevy na jary na nádobí, vložky apod. Takže pokud jsou to produkty, které kupujete, tak je kupte do zásoby, když jsou v akci a nebo opačně když vidíte, že zlevněné nejsou (a urgentně je nepotřebujete), tak si počkejte, protože už máte vysledováno, že nejpozději za týden, dva je zlevní. To samé dělá Rossman, takže vyčkávejte, do měsíce se tam slevy točí.

Ale i tak buďte obezřetní, protože mnohdy obchody píšou SLEVA!!! a přitom původní cena je taková, která nikdy nebyla a ta jejich nová cena je taková, která je běžná v jiných obchodech. Tohle dělá s oblibou DM. Takže sbírejte informace, pozorujte, porovnávejte. Obchodníci jsou občas pěkní šejdíři!

Při nákupu výrobků porovnávejte obsah balení. Mnohdy vidíte např. dva jary na nádobí, mrknete na ceny, tenhle je levnější, čapnete ho a jdete. Jenže... Mrkněte i na obsah. Ne vždy větší balení je skutečně větší, ale jen klame obalem (výrobci jsou opět pěkné potvory a tak využívají různé efekty a balení, aby vypadalo větší). Takže mrkněte na objem a přepočítávejte. Některé obchody mívají na štítku přepočet ceny na 100ml (pokud by matematika nebyla zrovna vaší silnou stránkou :)) Je až s podivem, kolik lidí na objem zapomíná.

Dívejte se do spodních regálů. Obchodníci mají celou řadu fíglů, jak na nás, zákazníky, vyzrát. A tak dávají do úrovně očí dražší produkty a do spodních regálů levné výrobky. Skloňte občas hlavu a mrkněte dolů. Sedněte občas v obchodě na bobek a dívejte se do spodních regálů. Budete se divit, že jsou tak levné pytle do koše, houbičky na nádobí a jiné věci, kde na ceně nesejde. A v úrovni očích jsou dražší. Jsou to prostě vychytralé potvory, ale nedejte se!

Základem jakéhokoliv šetření jsou informace. Sledování, porovnávání, obíhání, ptaní se. Platí to u bankovních poplatků, telefonních tarifů, internetu, spoření....Vždy zjišťujte. Nespokojte se s první nabídkou. Zbytečně vám tak mohou utíkat různé výhody. Počítejte, buďte obezřetní, neporovnávejte jen jeden faktor, ale sčítejte na papír a počítejte. Mějte neustále na paměti, že všechno jsou to podvodníci, kteří se vás snaží obalamutit výhodami, které nejsou vždy tak výhodné, jak se na první pohled může zdát.

Prasátko. Chcete-li si koupit větší věc, nikdy na ní nenašetříte přes noc. A tak je vhodné zavést systém obálek. Napsat si na každou obálku, na co slouží (notebook, mobil, dovolená) a měsíčně do každé něco šoupnout. A nebrat z ní. NE a NE a NE. Jedině když tedy něco opravdu hoří. Ale žádné takové "tak já si vezmu jen stovku, pak jí vrátím...hm a teď bych potřebovala ještě jednu....nebo dvě? Ale fakt je vrátím." To by takhle nešlo. Mějte na paměti, že velké věci se zkrátka nedají koupit najednou a tak se na to musí postupně. Uvidíte, že budete mít pak dobrý pocit, až si samy koupíte nějakou velkou věc, za své vlastní peníze.

5) Další přivýdělky
I pokud máte nějakou brigádu, vždy se hodí přivydělat si sem tam nějakou stovku. Jaké jsou možnosti?

Doučování - pokud umíte jazyky, matematiku...cokoliv, můžete si přivydělávat učením. Prohledejte internet, dejte si inzerát, sledujte nástěnky ve škole, podívejte se po jazykovkách, agenturách nabízející přípravné kurzy na VŠ.

Venčení psů - už i u nás se rozmáhají "venčiči psů" známí ze zahraničí. Lidé si pořídí psí miláčky a pak na ně nemají čas. Pokud jste navíc milovníkem zvířat, může to být pro vás brigáda jak vyšitá. A přitom nenáročná -  budete na procházce na čerstvém vzduchu a za peníze.

Hlídání dětí - i některé maminky občas potřebují někam odběhnout a hodí se jim paní na hlídání. Zeptejte se pro začátek u známých a sousedů. Dejte si inzeráty, prohledejte internet.

Úklid, žehlení - zaneprázdněné ženy občas ocení výpomoc. Opět se poptejte po známých, podejte si inzeráty, "gůglete".

To je asi vše, co mě napadá k tématu. Lidé si často stěžují, že nemají peníze. Ale možností je celá řada, jak si přivydělat, jak šetřit, jak se nenechat napálit. Takže buďte kreativní, sbírejte informace, nestěžujte si a uvidíte, že když budete mít jiný pohled na věc, že můžete ledacos změnit.





16 komentářů:

  1. Vidím, že jsi šikovná a rozumná holka, podobně jako já. To, co jsi napsala, je strašně důležité a sama všechno dodržuju. Jo, občas si připadám trapně, že sleduju slevy v letácích jako důchodci a pokud to prostě ve slevě není, tak to nekoupím, ale ušetří se tím spousta peněz :) A to je nejen kosmetika, oblečení, ale hlavně jídlo. Naučila mě to mamka a fakt jsem jí za tyhle rady vděčná. Jinak doučuju a jednou týdně taky uklízím chodbu, dobrá stovka za jeden úklid, to sem taky můžeš připsat, to je supr brigádka. Fakt skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to je mega článek! Klidně jsi ho mohla udělat na pokračování, takové cenné rady :-)

    PARIS-LONDON giveaway

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám to tak nějak podobně a docela to funguje. Mám hodně nepotřebné kosmetiky a na aukru většinou vše prodám :D.

    OdpovědětVymazat
  4. děkuji moc za tipy, hlavně ten s dotazníky, jsem totiž až přehnaně obezřetná, ale tady jsem se odhodlala a zaregistrovala se, i když mám takový divný pocit, dávat o sobě tolik informací :D
    a konečně zítra nafotím oblečení a hodím na omlazení, protože se mi nepodařilo nedávno zaregistrovat se na votočvohoz, tak to zkusím tady.
    zkrátka děkuji za "nakopnutí" :)

    OdpovědětVymazat
  5. No tak to jsou opravdu super TIPY! :) já mám profil na omlazeni.cz, prodávám tam dost věcí, ale teď mi nejdou přidávat fotografie :( Takže jsem využila votocvohoz.cz :))

    OdpovědětVymazat
  6. Perfektní článek! Já jsem na Fleru, Aukru, Votočvohoz a vyplňuju dotaznky pro Casi. Né že bych byla nějak superúspěšná :-) ale každá objednávka mě moc potěší, každých pár korun jednou za čas je dobrých!
    Nakopla si mě abych se zas porozhlídla po pokoji a ve skříni a něčeho se zbavila!

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj :) super článek, jsem moc ráda, když se na blogu o kosmetice objeví i nějaký článek, který nemá s kosmetikou nic společného. Za prvé je vidět, že jsi hodně rozumná a už máš v hodně věcech jasno a za druhé určtiě to někomu pomůže. Sice jsou to všechno přivýdělky , na kterých si člověk vydělá pár stovek měsíčně , ale i to se určitě hodí :) Jinak mám taky jeden tip - a to darování krevní plazmy, sice to není ve všech městech a každý t onemusí snášet, ale platí za 400 Kč za odběr a dá sem tam chodit jednou za 14 dní, takže je to 800 k dobru za měsíc a to se, myslím, hodí. I když někdo odsuzuje , nechat si platit za to, že dám plazmu, tak věřte, že ty firmy z toho mají mnohem víc a nějaké čtyři stovky pro ně nic není a mně pomůžou :) Prosím víc takových článků :)

    OdpovědětVymazat
  8. Perfektní článek! :) Tvůj blog čtu moc ráda a hlavně kvůli tomu, jaký máš střízlivý a realistický a hlavně velmi praktický pohled na život a jak se snažíš ochotně pomoci ostatním :) Takových "nekosmetických" a přitom hodně přínosných článků je na kosmetických blozích pomálu a podle mě je to jedna velká škoda. Jen tak dál, už se nemůžu dočkat dalších praktických rad do života :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak tenhle článek se ti moc moc povedl, děkuju za něj!:) Můžu se zeptat, pro jaký web pro ženy si psala? Děkuju!:)
    PS: Klidně víc takových článků

    OdpovědětVymazat
  10. Hodně poučný článek:) Sama se snažím některé body dodržovat, i když ne vždy se mi to daří. Co se týče Oriflamu apod, vím přesně o čem mluvíš..sama jsem dělala Avon a babičky taky kupovaly, aby mi udělaly tržbu a radost a mě pak bylo líto, když jim za těžce našetřené peníze přišly nějaké blbosti...

    OdpovědětVymazat
  11. Vážně super článek. Takový, co se jen tak nevidí!!!

    OdpovědětVymazat
  12. https://krystofsyry.wordpress.com/

    Ahoj,tady jsou mé tipy, jak ušetřit na dovolené.

    OdpovědětVymazat
  13. Zkus můj blog o šetření, třeba tě bude bavit a najdeš isnpiraci!

    http://marketapodnikatelka.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, super blog a tipy na šetření, určitě jsou takové rady pro mladé lidi potřeba, aby si nemuseli brát podvodné půjčky!
    https://jolanapujcky.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj,super rady,díky, zkus můj blog a článek o tom,jak ušetřit na jídle:-)
    https://fialovapetra.wordpress.com/2015/06/10/jak-usetrit-na-jidle-cast-2/

    OdpovědětVymazat
  16. Bezva tipy na šetření, jako maminka na mateřské se snažím ušetřit každou korunu,takže s emi od tebe bude něco hodit. Díky!

    https://fialovapetra.wordpress.com/2015/10/06/jak-usetrit-na-detech-cast-1/

    OdpovědětVymazat