pátek 6. dubna 2012

Testování vzorků make-upů

O Velikonocích jsem konečně našla čas na vyzkoušení vzorků make-upů, co se mi tu nakupily. Je nutné to brát samozřejmě s rezervou, protože po jednom nanesení a vyzkoušení produkt nikdy pořádně nepoznáte a navíc odstíny vzorečků jsou vždy dost hrozivé, tak o to hůře se podává nějaká objektivní kritika, když v make-upu vypadáte jak pomeranč. I přesto přihodím pár svých postřehů, testovala jsem následující:


Lancome Teint Idole Silky Mat - odstín 03 beige diaphane
Tento Lancome mě zaujal podle popisu, řekla jsem si, že bych mohla po delší době zkusit zase nějaký lepší make-up než jen drogérkové za 2-3 stovky. Tak jsem se začala pídit po vzorečku. Ačkoliv jsem už několikrát byla z těch dražších make-upů zklamaná (nepřišly mi adekvátní ceně a nevypadala jsem jak po projetí všemi filtry ve Photoshopu, jak jsem si naivně slibovala), tak jsem se přesto rozhodla zkoušet dát. A Lancome, který měl v reklamě i Julii Roberts, by mohl za to stát. 


Vzoreček jsem sehnala jen v odstínu 03 beige diaphane. Čekala jsem, že bude tmavý (jsem světlá) a také byl. K tomu navíc oranžový až mrkvový. Uááá. Pochopí někdy kosmetické firmy, že lidé nejsou oranžový, nikdy nebyli a nikdy nebudou a že opravdu, ale opravdu nechtějí mít pomerančový obličej??? U make-upu za stovku by se to dalo pochopit, ale Lancome, který je kolem tisícovky bych tedy čekala jinou ligu. Nebo to očekávají, že jejich make-upy budou kupovat přesolárkované slečny nebo slečny, co si koupily samoopalovák a jsou teď pomerančové? Jinak to tedy opravdu, milý Lancome, nechápu. 




No přesto jsem vyzkoušela, když už jsem ten vzoreček pracně sháněla. A make-up se mi zdá dobrý. Při nanášení celkem rychle zasychá (připomíná mi v tom Revlon Colorstay na smíšenou pleť, pokud jste měly), takže s ním chce pracovat rychle. Mně osobně to nevadí, dá se nanést i tak dobře, ale není to tekutá vodička se kterou byste se mohly nějak patlat a roztírat, je spíše hutnější a po nanesení se rychle přemění v pudrový efekt, takže žádné matlání tu nepřichází moc v úvahu. 

Nezalejzá do pórů ani je nezvýrazňuje (takže bezva pro slečny co mají hrbolatou pleť). Krytí je střední (když to přeženete, dělá masku, chce s ním opatrněji). Rozhodně to není jen lehoučký tónovací make-up, je "vidět" (ne ve smyslu nějaké extra masky, ale udělá takový ten pěstěný, matný dojem pleti, takže je znát, že na sobě něco máte, není to nahé líčení). Výsledný efekt je matný, není třeba pudr. 

Závěr: Make-up je solidní, pro mastnou pleť vhodný, dobře krycí, matující, nezvýrazňující póry. Ale vzhledem k ceně bych řekla, že za to úplně nestojí, protože mě napadají hned 2, téměř identické varianty a ještě s lepšími odstíny. 

První z nich je Revlon Colorstay pro smíšenou pleť. Řekla bych, že je téměř stejný (s krytím, zasycháním, výsledným matným efektem). Odstín Buff je dožluta (žádná oranžáda). Cena na netu jak kde, dá se vychytat za 2-3 stovky. Pokud nesnesete žluté odstíny a chcete něco dorůžova, tak je druhá alernativa - Dermacol Pure gold odstín 01. Krytí, konzistence a efekt podobný (ne tolik matný, tady už je lepší zapudrovat). Cena kolem 2 stovek.
Samozřejmě, že i tyhle alternativy mají svoje mouchy - Revlon svoje balení s "ďourou", Dermacol má sice pumpičku, ale ta má svojí hlavu a občas prostě zlobí, takže pumpujete, pumpujete a make-up nikde, tak buď pumpujete dál a doufáte, že jí domluvíte a nebo se naštvete a odšroubujete jí a naberete make-up tou průhlednou tyčkou. Nicméně cenově jsou na tom lépe a výsledný efekt, krytí a konzistence mi přijdou téměř totožné s Lancome, takže nechcete-li vyhazovat peníze (kdo by chtěl, že), tak se dají sehnat i levnější make-upy a navíc asi i s lepšími odstíny, než ta oranžová 03 Lancome (ostatní odstíny jsem neviděla, tak posoudit nemůžu). 

Tady ještě přidávám další fotky Lancome, zkoušela jsem fotit všemožně, aby byl odstín co nejlépe zachycen. Jak vidíte, k mojí pleti byl jak pěst na oko, ale jiný vzoreček se mi nepodařilo sehnat. Vidíte, že po zaschnutí udělá matný výsledek. 





La roche posay Toleriane odstín 13 beige sable
Tento make-up jsem ani neměla v plánu zkoušet, vzoreček jsem dostala v lékárně k nákupu. Když už ho mám, tak jsem ho tedy prubla.



Odstín opět tmavá oranžáda (řekla bych, že to ta fotka tolik nezachytila, ale na obličeji oranžový byl), to už mě u vzorečků nepřekvapuje. Konzistence make-upu je hustá. S tím souvisí, že se celkem blbě roztírá a na pleti rychle zasychá, takže to udělá dojem masky. Krytí je festovní, pro hodně problematickou pleť asi dobré, ale na běžné holky sem tam s pupínkem zbytečné. Výsledek je nepřirozený a dělá masku. Je matný a není už třeba po něm pudr.

Zase mě hned napadá minimálně jedna alternativa, stejná krytím, konzistencí apod. jen s nižší cenou. Dermacol ve zlaté tubě za stovku. Fakt stejný. Hustá, hodně krycí pasta. Na celém obličeji vypadá stejně maskoidně a blbě jako tenhle make-up. Pokud má někdo opravdu hodně velké akné, tak bych doporučila spíše koupit ten Dermacol a buď ho použít jako korektor na ty nejproblémovější místa a na zbytek dát lehčí make-up a nebo vzít lehčí make-up a přimíchnout k němu kapičku toho Dermacolu a výsledkem je velmi dobré krytí, ale přirozenější efekt (i když u extrémně problematické pleti se přirozenosti dosahuje špatně, ten make-up vždy musí být trochu vidět, aby se to vše zamaskovalo).

Takže závěr: Make-up zbytečný, maximálně použít jako korektor nebo jen lokálně na nejproblémovější místa, na celý obličej podle mě tedy nejde. Lze nahradit Dermacolem ve zlaté tubě, který je téměř identický a za pětinovou cenu - navíc se širokou škálou odstínů (i když v drogériích jich mají vždy jen pár).

Tady ještě přidám nafocený odstín:





Dior Forever odstín 030
Posledním testovaných byl Dior Forever. Tento make-up jsem opět chtěla vyzkoušet, takže jsem začala pátrat po vzorečku a opět jsem sehnala jen tmavší. I přesto, že byl ale tmavší, tak nebyl oranžový jako ty dva předešlé, měl podtón do žluta a dokážu si představit, že na někom tmavší bude působit solidně.





Make-up je zlatá střední cesta a příjemný kompromis. Tekutý, ale krycí. Matující, ale nepůsobí mrtvolně. Kryje, ale nedělá masku. Nezalejzá do pórů, ani je nezvýrazňuje. Aplikace je příjemná, protože je tekutější a neschne tak rychle jako 2 výše zmíněné, tak se s ním dá pěkně pracovat a rozetřít. Má příjemnou parfemaci a ačkoliv voňavé make-upy nemám ráda (a obecně voňavá kosmetika na obličej podle mě nepatří, je to tak akorát cesta k alergiím, dermatitidám a jiným kámošům, které ženy většinou nechtějí potkat), tak mi tento voněl pěkně a tak nějak luxusně. 

Krytí je střední - ani tónovací krém, ani hutná maska. Matování příjemné, tak akorát - ani maska, ani lesklá pleť - ale zdravě matná, sametová, příjemná, upravená a pěstěná. 

Marně přemýšlím, jestli by šel přirovnat k nějakému drogékovému - no možná ten výsledný efekt mi připomíná Maybelline Dream satin liquid (co už se teď neprodává), ačkoliv měl konzistenci pěnovou, tak ten výsledek bych tak nějak přirovnala - vše tak akorát. A konzistencí možná tak Loreal true match, i když ten je tekutější. Hm, nevím, nenapadá mě nic srovnatelného, na rozdíl od výše zmíněných dvou vzorečků, kde ty alternativy byly jasné hned, tady pátrám marně.  Jo už vím, možná ještě podobný by mohl být Vichy aera teint - to byla taky taková tekutější, ale krycí konzistence. Jo, ten by tak odpovídal, i tím krytí a výsledkem a celkově strukturou. 

Na netu se ceny Diora pohybují kolem 1200 Kč. Ačkoliv ten make-up je solidní, tak se mi to zdá předražené. Stát tak 4-5 stovek, tak bych asi ještě pátrala po světlejších odstínech, testovala a pak možná i koupila, ale takhle za to podle mě úplně nestojí. Jak jsem si vzpomněla na ten Vichy, tak vlastně už vím čím by se dal nahradit a za poloviční cenu. 

No každopádně ze 3 testovaných vzorečků vyšel nejlépe.

Tak ještě přidám fotky odstínů, vpravo čerstvě nanesený, vlevo zaschlý:




7 komentářů:

  1. Diorskin forever mám doma, odstín 020. Řekla bych že kryje víc jak středně a bohužel trošičku dělá mapy. Ale jinak je bezvadný, má slušnou výdrž.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, ten Lancome byl neskutečně oranžovej. Revlon je pro mě zatím nej, ale chystám se na bb cream, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  3. úplně moc nechápu tenhle článek..vždyť vzorky makeupů alá dior, lancome se dají sehnat v parfůmerce v jakémkoli odstínu...
    taky moc nechápu jak jsi zmínila v článku, že by se lesklejší makeup měl pudrovat...vždyť proto si ten makeup člověk kupuje...buď je lesklej finish nebo matnej..proč pudrovat lesklej...to je škoda..a mě se i lesklej MU líbí mnohem víc..vypadá naturálněji
    neber to prosím špatně..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš na na vzorky asi větší štěstí než já, obecně se setkávám s odpovědí - nemáme, nejde to apod. Takže občas vzorky kupuju na netu (vím, divný, ale když něco chci vyzkoušet a nikde mi nejsou schopný dát vzoreček, tak raději dám za něj dvacku než abych koupila make-up za litr naslepo). Ale my tu moc pořádných parfumérek nemáme, věřím, že jinde je to lepší. Nebo v zahraničí je to úplně jiná liga než u nás.

      A pudrování - já mám mastnější pleť, takže to, co po nanesení vypadá hezky (lesklejší efekt, tak se za hodinu změní v masťárnu), zatímco to, co je matné hned po nanesení na mě drží lépe. Ale je to normální - každému sedí něco jiného, každý má jinou pleť a každý to dělá jinak. Já tu píšu jen svoje názory a je mi jasné, že se vždy najde jinak, kdo má zkušenost jinou :)

      Vymazat
  4. Nic horšího, než "maskoidní" make-up neznám. Dior je Dior, i když co si budeme povídat, člověk by musel pořád rozbíjet kasičku, kdyby si měl kupovat jen "Diory" ;-). Já jsem moc spokojená s Maybelline Affinitone (používám už spoustu let) a nedávno mi někdo říkal, že mám pleť jako panenka ;-)). Možná jsem se tak narodila, možná je to Maybelline ;-).
    Giveaway

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj mužu se te zeptat kde jsi vzorečky sehnala?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat