sobota 14. dubna 2012

Kdo šetří, má za tři - aneb jak ušetřit na kosmetice

Joo, kosmetika, to je prostě vášeň. Ze všech stran se na nás valí reklama - hezké, vyphotoshopované modelky s dokonalou pletí, osvětlené stojany s lákavě vyskládanými produkty a člověk těžko odolává. Jenže zkoušely jste někdy propočítat, kolik peněz do všech těch zázraků už jste nacpaly? Hm... já to zkusila v rychlosti propočítat jen kolik peněz mám v těch výrobcích, co mám aktuálně doma. Dostala jsem se na částku asi 4 000 Kč. Upřímně nechápu, kde to tam naskákalo, nemám toho tolik, kupuji hlavně drogérkové výrobky v průměru kolem 100-150 Kč... no jenže když se nad tím zamyslíte, co vše používáte, tak se vážně dostáváte k horentním sumám. A to přitom nepoužívám kraviny typu noční sérum na vlasy, krém na dekolt, krém na paty...ale jen základní péči (šampón, kondicionér, krém, řasenku, make-up...). 

Takže co s tím?

Místo 3 výrobků stačí jeden
Nikdo není nenahraditelný a v kosmetice to platí dvojnásob. Pokud potřebujete něco namáznout (rty, nehtová lůžka, paty, suchá místa na těle a obličeji) opravdu na to vše nepotřebujete různé přípravky, ale jen jedno mazátko.

Pokud vás trápí záděrky na nehtech, můžete si sice koupit speciální olejíček na nehty "jen" za 80 Kč a nebo se můžete porozhlédnout po tom, co máte doma a určitě nějakou vhodnou alternativu, čím kůžičku máznout, najdete (krém Nivea, krém na ruce, vazelína...cokoliv). Základ je pravidelně hydratovat něčím a čím už je celkem jedno. To samé platí třeba o patách - vážně na ně nepotřebujete speciální krém na paty, ale cokoliv, co doma máte (tělové mléko, které vám nesedí, vazelína...). Opět platí cokoliv mazacího + pravidelné mazání.

Tady jsou moje oblíbení univerzální náhradníci.

Micelární voda = odličovač očí + odličovač make-upu (čistící gel, pleťové mléko) + pleťová voda
Micelárka, micelárka. Kdo by jí neznal. Poklad v jedné lavičce, který vám nahradí běžné odličování. Ideální na cesty, ale i na denní používání. Sundáte tím celou fasádu, pak plácnete krém a je to. Žádný odličovač očí, pleťové mléko, čistící gel a pleťová voda. Jen a jen micelární voda. Pokud se vám zdají ty z lékárny příliš drahé, najdete celou řadu levnější alternativ - Bourjois, DermacolZiaja...


V koupelně nestrávíte hodinu a hlavně i pro pleť je to lepší, než na ní patlat různé parfémované produkty.

Nechcete-li mít takovou spotřebu, tampónek před použitím namočte vodou, vyždímejte a až pak naneste micelárku - nebude se tolik vpíjet.

Sprchový gel Dove = sprchový gel + pěna na holení + lehké tělové mléko
Místo pěny (gelu) na holení se dá použít úplně obyčejný sprcháč. Nejlepší jsou ovšem krémové, po kterých žiletka dobře klouže, já mám oblíbený Dove. Jako bonus strávíte v koupelně méně času. Dove navíc i nahradí lehoulinké tělové mléko, protože je po něm pleť opravdu příjemná na dotek, taková hydratovaná.

Sprchový gel a tělové mléko vám nahradí i sprchové oleje  umyjí vás a zároveň hydratují pleť tak, že už není třeba mléko.

Vazelína = balzám na rty + olejíček na nehty + krém na paty
Vazelína za dvacku a přitom mega balení. Univerzální nenahraditelný poklad. Na rty, na nehty, jako zábal na nohy (nanesete na noc silnější vrstvu, přes to dáte ponožky a ráno máte krásně hladké nohy).

Bambucké máslo
Stejné jako vazelína - lze použít na cokoliv, univerzální mazátko. Měla jsem od Saloosu a mohu doporučit, jen mi trochu vadilo, že je tuhé a tak jsem musela vždy kousek vydloubnout nehtem a pak roztírat - při dotyku s kůží začne tát.

Oleje
Kokosové, olivové, jojobové... - univerzální na vše. Místo krému, tělového mléka, balzámu po depilaci, vlasového zábalu, nehtového olejíčku, balzámu na rty, očního krému... Mazátko na vše.

K tomu se dá olej využít i jako peeling - smícháte-li ho s cukrem, vznikne vám výborný peeling na tělo a na paty.

V poslední domě mě zaujal i tip na blogu - použití oleje k čištění štětců (Lili the beauty blogger).

Krém Dove (Nivea) v kulaté krabičce
Obyčejná levná klasika v kulaté krabičce. Opět univerzální mazátko za pár korun, které nikdy nezklame.

Teď jen obecné rady, které je dobré mít na paměti:
Teoreticky je všechny známe, ale jen je dodržet, že? :)

1. Pokud se vám nějaký přípravek osvědčil, už u něj zůstaňte 
Ne, opravdu jiný nebude lepší. Pokud vám něco sedí, držte se toho jako klíště. Ano, je to nuda kupovat si po padesáté stejný odličovač, ale věřte, že jakmile zkusíte jiný (co kdyby byl přeci jen lepší?), budete si nakonec rvát vlasy, že jste se nechaly zlákat a pak stejně zase poběžíte pokorně zpátky pro ten váš.

Pokud máte tedy něco, co vám sedí, nekupuje nic jiného.

Já už několikrát na blogu psala, jak miluju tekuté krystaly na vlasy a že už nikdy žádný olejíček nechci. No, pak jsem si tak brouzdala na netu a zaujal mě nový olejíček Alverde, tak jsem ho prubla. No, co vám budu povídat, jsem z něj zklamaná a na moje krystaly nemá. A 80 Kč zase v pytli (zatím jsem ho použila jen jednou, třeba se to ještě změním, zatím si jen nadávám). 

2. Chcete-li přesto zkusit novinku, nejprve zapátrejte po zkušenost ostatních
Díky internetu je celá řada stránek, kde je banda kosmetických nadšenců, co zkouší vše nového. Blogy, internetová fóra, youtube.. pár dní potom, co se objeví novinka v regálech už jí má každá bloggerka vyzkoušenou. Samozřejmě, že každému sedí něco jiného, ale přeci jen je velká šance, že pokud sedí spoustě lidem, že bude i vám a naopak. Doporučuji přesto vyčkávat, protože první dojmy bývají nadšené a po dlouhodobém používání i tito beauty-maniaci změní názor. Takže - kosmetika vám neuteče, když už jste bez ní žily celý život, jistě bez ní ještě měsíc vydržíte a ony jí za vás otestují ostatní a peníze se svých peněženek kdyžtak vyhodí ony, ne vy :) Tak si počkejte, nemusíte být průkopnicí právě vy.

Já mám ráda na šmírování hlavně blogy, Omlazení a youtube.

3. Do drogérie choďte jen když vám něco dojde a vždy se seznamem, co potřebujete
Nechoďte jen tak na čumendu, co je nového. Choďte vždy pro to, co potřebujete (potřebujete to, co vám došlo...jen aby bylo jasno, nic jiného :)


4. Mějte otevřený vždy jen jeden produkt - až ho vypotřebujete, načněte nový
Ne, opravdu nepotřebujete 5 načatých šampónů, make-upů a krémů. Pokud tedy nemáte 5 hlav :)) Takže hezky všechno popořadě a až vypotřebujete jedno, otevřte další a teprve až to dojde, pak jděte kupovat nové.

5. Produktu stačí jen malá ťupka
Pokud při mytí hlavy uděláte z dlaně vaničku na naplníte jí komplet celou šampónem a ještě vám kus steče mimo, něco je špatně :) Opravdu není třeba tolik šampónu, pokud méně pění, chce to více navlhčit vlasy. Pokud jste přesto patlalové (no dobře, tak se přiznávám, já jsem, ač si tu hraju na moralistu :) kupte si velká balení šampónů v kadeřnických potřebách. Já teď používám Subrínu, která má 1000ml za 200 Kč a nebo Black 1000ml za 120 Kč. Nic z drogérie vám nevyjde levněji a navíc je to kvalitní kosmetika z kadeřnických potřeb.

6. Není nutné vždy používat produkt jen na to, na co je určen
Kreativitě se meze nekladou.

Rozjasňovač - bílý oční stín (lze použít samostatně nebo smíchat s trochou pleťového krému)
Panthenol na spáleniny - skvěle zklidní pleť i po epilaci (pokud vás trápí červené tečky)
Dětská kosmetika - nejen pro děti
Rtěnka - poslouží místo krémové tvářenky

Zkoušejte, zkoušejte, to, že není něco na produktu napsáno neznamená, že tak nelze použít.

7. Řada výrobků není vůbec potřeba
Olejíček na nehty (lze nahradit čímkoliv mastným)
Krém na dekolt
Noční sérum na vlasy
Krém na celulitidu
Krém na zpevnění
Krém proti zarůstání chloupků
Krém po holení
Peeling na nohy
Pásky na nos na černé tečky

Všechno jsou to zbytečné blbosti. Kdo to všechno vymýšlí?

8. Registrace na stránkách drogérie, slevové kartičky
Tahle rada je trochu dvojsečná a chce to pro ní mít silnou vůli, aby fungovala. Je bezva se registrovat na stránkách Rossmana a každý pátek vám bude chodit na mail jejich leták se slevami na příští týden. Mají tam často slevy 25% na nějakou značku dekorativky (Gabriella, Maybelline, Dermacol...) nebo na některé produkty (slevy všech rtěnek té a té značky...). Když to vypozorujete, tak se u nich akce točí a opakují. Já třeba používám pravidelně make-up od Maybellinu a vím, že tak 6x do roka ho tam mají v akci. Používám ho opakovaně, takže když ho vidím, tak si pro něj skočím, když mi dochází počkám si, vím, že se dočkám.
Stejně tak je to i s pracími prášky, kartáčky Curaprox... atd. Ale samozřejmě je riziko, že vás zaujme i vždy něco nového, co by nemělo, nebo je v akci něco, co nepotřebujete...ale když je to v té akci, tak byste to mohly zkusit. No, znáte to.

Co se týče slevových kartiček - platí o nich totéž. Jsou fajn, pokud ale máte silnou vůli. Já mám z těch kosmetických do Yves rocher, DM, Sephory a lékárny Vital. O DM už jsem psala v článku o taštičce, je předražená, ale mají fajn značky a když se body nastřádají, tak máte třeba tu taštičku. Nevytrhne vás, ale potěší. Nechce to se ale zlákat jejich slevovými kupónky, Rossman je opravdu levnější. I bez slavných kartiček.

9. Občas navštivte zapadlou no-name drogérii
Občas v těchto drogériích objevíte bezva poklady. Jednak třeba obyčejné hnědé stíny za 30 Kč, obyčejnou hnědou no-name tužku za 15Kč (mimochodem výbornou), průhledný lak na nehty (značky Misty za 25 Kč, který miluju, kam se na něj hrabou top coaty), fajn šampóny (žloutkový Herbavera 33Kč za 500 ml)... A taky tam mívají hodně výprodeje a akce (třeba s blížící se expirací - jo, v DM občas nějaký takový ušmudlaný stojan také bývá, ale většinou je tam pár zapomenutých opatlaných jedinců a pořád za dost vysoké ceny).

DM a Rossman nejsou jediné drogérie na světe a občas vás tyhle no-name překvapí na plné čáře, tak jim dejte šanci :)

10. Slevy v e-shopech
Často mívají eshopy slevy tak, že musíte zadat jakýsi kód. Tyto někde kódy bývají stejné, takže předtím, než odešlete objednávku, tak zkuste vygooglit, jestli o něm někdo nepsal v diskuzi či na blogu.



13 komentářů:

  1. obdivuju tě, že jsi spočítala na kolik tě kosmetika vyšla, já top snad radši ani nepočítám :D
    Jinak zajímavý článek...s tím seznamem máš pravdu, často se jdu podívat jestli je už nová kolekce toho a toho a naházim do košíku kdoví co a doma se nestačím divit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s většinou naprosto souhlasím, hlavně bod 7 je pravda!:-)

    http://illussoire.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. obdivuju kolik sis dala práce! pro mě žádné novinky, ale někomu to určitě může hodně pomoct, jsi fakt šikovná a máš za tohle můj obdiv! ;)
    www.kavarenskapovalecla.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. jako pěkné tipy to zase jo, ale bod jedna?... není to nuda? nebo jsem zatím jenom já nenašla nic (a vůbec nic opravdu) u čeho bych chtěla dlouhodobě zůstat. jako občas něco koupím víckrát, ale jinak je větší zábava si zkoušet něco nového. no jo, ale pro mě je kosmetika vlastně tak jako i koníček, někdo chodí dvakrát týdně do kina... já nakupuji krémy.

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, vazelínu taky používám skoro na vše, občas i trochu do konečků :)

    OdpovědětVymazat
  6. skvělý článek! já už jsem našla pár produktů, u kterých zůstávám (Třeba make-up, sprchový gel a rtěnka), a u ostatních prostě zkouším a zkouším..... Kdybych měla spočítat kompletně všechnu svoji kosmetiku, dostala bych se na nějakou šílenou částku.

    OdpovědětVymazat
  7. Výborný článek!! Nejvíce děkuji za tip ohledně micelární vody - zkusím se podívat po té od Dermacol.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek aneb ať žije vazelína!! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Super clanek, taky jsem zastance toho, ze kdyz nevis co na to napatlat, dej vazelinu :D

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělý článek, který se moc často nevidí, přímo z něho srší kolik času jsi mu věnovala, máš to hezky sestavené.
    Taky jsem teď vnesla víc řádu do své kosmetiky, mám seznam za co a kolik můžu vydat během roku, samozřejmě s nějakým limitem a též miničástkou na případné úlety (myslím,že tady to funguje jako s dietami, prostě nemá cenu je držet), dále si zapisuju už dva měsíce co spotřebuju a co nově otvírám, takže to hodlám zhruba ten rok sledovat a budu mít reálný přehled co potřebuju a co ne.Zatím se mi to osvědčilo.
    S článkem souhlasím až na téma micelárky - na čištění si potrpím (dětské ubrousky,gel,tonikum). A díky za inspiraci s dalším zkoušením dětské kosmetiky a vazelíny, mám v tom ještě mezery:-) Jana

    OdpovědětVymazat
  11. úplne super článok! máš pravdu v tom čo píšeš, len niekedy je ťažké nedať sa zlákať reklamami a novinkami :D

    http://mynewbeautybook.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkný a praktický článek, který mi trochu otevřel oči s tím, že se dá využít jeden produkt na více věcí, což já teda nedělám. Sice nakupuju přes cashback portál http://www.plnapenezenka.cz/kategorie/drogerie-zdravi , ale zase toho si nakoupím asi více než musím, takže kdo ví, jak to s tím mým šetřením je:D

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektní článek, takhle mě nikdy nenapadlo nad tím přemýšlet. Jediné co zatím dělám, tak je že sbírám iBody a tam nakupuju kosmetiku, ale určitě se pokusím řídit i podle dalších rad, takže velké díky.

    OdpovědětVymazat