úterý 8. listopadu 2011

Jak uvařit cukrovou pastu na epilaci?

Slíbila jsem návod na uvaření domácí cukrové pasty na epilaci. Tady je :)

Pár slov úvodem 
Nevím, jestli všichni čtenáři ví, co to vlastně ta pasta je. Pokud víte o co gou, přeskočte na další bod :) Pro ostatní stručně vysvětlím. Jedná se o takovou hmotu, která se používá na epilaci, tedy trhání chloupků.
Tahle epilace má několik výhod oproti jiným druhům. Méně bolí (pasta se nanáší proti směru růstu chloupků a trhá se po směru růstu chloupků), lépe trhá (vezme všechny chloupky, na rozdíl třeba od voskových pásků) a nepřetrhává chloupky (jako epilátor). Někdo uvádí, že mu po ní tolik nezarůstají chloupky - mě na to moc nepomáhá, hodně na to trpím :(
Obecně se s ní lépe trhají silnější chloupky než jemné chmýří. Super je tedy na třísla a nohy. Podpaží s ní jde vzít také, ale už to chce trochu praxe. 

Prodává se většinou v plastovém kelímku a v normálním stavu má tuhou konzistenci. Při použití se musí zahřát, aby změkla a získala takovou tahavou, lepivou konzistenci. Rozehřívá se buď tak, že dáte do hrnce vodu, do toho dáte kelímek s cukrovou pastou a dáte vařit na sporák. Nebo se dá rozehřívat i v mikrovlnce. Kelímek dáte na pár sekund do mikrovlnky. Obecně bych doporučila rozehřívání spíše ve vodní lázni, i když je to pracnější. V mikrovlnce se ta pasta více rozpatlává a na použití je to potom pracnější (v rámci lenosti to ale i přesto jde nebo když vám pasta tvrdne a potřebujete jí jen lehce přihrát, tak se to tak dá také použít). 

Samotné trhání lze dělat dvěma způsoby. Buď za použití látky (papíru) nebo speciální pohybem ruky. Při použití látky nanesete na kůži proti směru růstu chloupků rozehřátou pastu (pozor, ať se nespálíte! vyzkoušejte teplotu na kousku kůže) - dá se nanášet dřevěnou špachličkou, já používám obyčejný kuchyňský příborový nůž. Potom na to místo přiložíte látku (plátýnko) a škubnete po směru růstu chloupků. Já na trhání používám místo látky obyčejný papír, je to praktičtější, pak ho vyhodíte. Používám běžný papír - do tiskárny, ze sešitu, z letáků... Cokoliv doma najdete. Pokud použijete látku, tak pak jí dejte na noc do nádoby s vodou a pasta se rozpustí a z té látky sleze. Pak necháte uschnout a můžete použít znovu. Jak říkám, je to pracné. Papír udělá stejnou službu. 

Druhý způsob trhání je jen za použití špachtličky (nože). Nanesete zase na kůži (jako když natíráte máslo na chleba :) a potom vám konec té nanesené stopy zůstane přilepený na noži, tak s tím rovnou škubnete po směru růstu chloupků. Koukněte třeba na nějaká videa na youtube (např.zde). S domácí pastou je lepší dělat ten první způsob, jde s ním lépe a je to jednodušší. Jen je větší spotřeba pasty. 

Při trhání je důležité trhat vodorovně s kůží, nikoliv směrem nahoru (tak se vám můžou udělat modřinky). 

Pokud máte mastnější kůži, dejte na ní předtím trošku dětského pudru.

Pokud pasta tvrdne, přihřejte jí, pokud se moc patlá, dejte jí zase do chládku nebo lednice. 

Tak, to by asi bylo k základům vše, kdyžtak pište dotazy. A teď už konečně k tomu návodu. 

Návod
Pro cukrovou pastu potřebujeme:
hrneček cukru
1/4 hrnečku vody
1/4 hrnečku citrónu (citrón nemačkám, kupuju obyčejnou citronku v obchodě)

Vše naměřím v hrnečku s ryskama. Je to samozřejmě jedna várka, když chcete pasty více, tak to zdvojnásobíte, ztrojnásobíte apod. Na vyzkoušení ale stačí takto, pasty je dost.

Vše dám do hrnce (doporučuju nějaký starší, pasta se může přichytit, tak ať si nezničíte nějaký lepší hrnec).

A dáme na sporák. Nejprve je nutné prudce povařit. Takže to dejte na velký hořák a hodně plynu. Počkáte až se to začne vařit a pak to necháte tak 2-3 minutky probublat. Potom hrnec přendáte na nejmenší hořák a plyn dáte ještě na minimum. A vaříte opravdu pomalililinku  (častá chyba je, že to lidé nechají na plynu na plné koule - ono to sice vypadá v lepším případě úplně stejně jako cukrová pasta, ale nefunguje to, netrhá to. V horším případě pastu spálí a hrnec zničí). Takže základní fígl je v změnění stupně vaření. Nejdřív naplno, nechat pobublat a pak na malinkém ohni. 

Když je pasta hodně tmavě žlutá, tak vypněte (záleží na plynu, může to trvat půlhodiny až hodinu, jak u koho). Pasta je v tomto stavu tekutá, takže se nelekejte, že nemá tahavou konzistenci. Tu začne získávat až při tuhnutí. Přelejte to do plastové nádobky a nechte vychladnout (já používám takovou tu plastovou krabičku na jídlo, která se dá dát do mrazáku, do mikrovlnky i do myčky - protože při rozehřátí pasty se pak dá šupnout rovnou do mikrovlnky). Pastu můžete použít hned ten den, až trochu vychladne a nebo později. 

A je to!

PS: Pokud se vám na poprvé nepovede, nezoufejte (já poprvé připálila hrnec :)) Ale až se to naučíte, tak zjistíte, že na tom nic není. A proč dávat za pastu pětikilo, když to je jen cukr, voda a citrón za pár korun? 



17 komentářů:

  1. Zkusím to už konečně :) A musím to míchat pořád nebo stačí občas, jak se to bude vařit na mírném ohni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí občas ;) a nelekni se okraje hrnce...vypada připáleně,ale je to jen zkaramelizovany cukr..jde krásně umÿt ;)

      Vymazat
  2. Já nemíchám skoro vůbec, nepřipaluje se to...takže určitě není třeba u toho stát a míchat. Je ale opravdu nutné vařit na mírném ohni. Poprvé jsem to vařila naplno a právě jsem připálila hrnec :D Na mírném ohni je to v pohodě a netřeba míchat. Tak ať se ti pasta vydaří!

    OdpovědětVymazat
  3. super nápad, to by mě nenapadlo, ani jsem o tom nic neslyšela,... určitě to vyzkouším

    Zrovna na mém blogu probíhá giveaway, třeba se budeš chtít zúčastnit :-) http://marketatrpisovska.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem to zkoušela, ale trhalo to jen pár chlupů, tak jsem je nechala ještě dorůst a teďka jdu na to znova, a možná prve ještě byla chyba že jsem to vařila na víc mírném ohni :D. Tak zkusím opravdu na málo. Jinak nevím proč to trhalo jen sem tam chlup, pak ještě dám vědět :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak už vím proč to moc netrhalo, vážně jsem je asi ještě měla krátké, protože dneska trhala pasta krásně. Děkujuuuu!

    OdpovědětVymazat
  6. a co ked mam tu pastu trochu riedku a je skor svetlej farby?? mam do toho pridat cukor? alebo ju mam este skusit varit? alebo ju musim robit znova??

    OdpovědětVymazat
  7. super, zítra vyzkouším a dám vědět! :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Ahojky všem,
    moc prosím o radu, dneska jsem si uvařila pastu, poprvé byla si myslím, až moc hnědá, nechala jsem ji vychladnout a pak chtěla použít. tak jsem ji dala do mikrovlnky a rozehřála. Jenže mi na kůži vůbec nechytla, pořád se jakoby točila kolem toho nože. Takže vůbec nelepí a po kůži se spíš jakoby klouže. Tak jsem první várku vyhodila a udělala to znova, teď už má malinko světlejši barvu , ale pořád je taková tmavě zlatá a opět stejný problém jako předtím....chloupky to vůbec nebere. Navíc hrozně rychle tuhne a když nožem naberu, tak než se oddělí, tak za sebou nechá "tvrdý skelný vlas", takže není vůbec vláčná....to znamená že jsem ji vařila málo nebo hodně? Ach jo :( kde je chyba....prosim o radu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Treba si na to dať ten detský puder a nemalo by to kĺzať.

      Vymazat
  9. Napadlo vás někoho někdy naplnit ten hrnec vodou a dát to znovu vařit? Hrnec se po dělání karamelu ani ničeho podobného přece nevyhazuje, to by byl karamel dost drahá záležitost..

    OdpovědětVymazat
  10. ahoj :) včera som si doma spravila vlastnú cukrovú pastu na depiláciu, ale nefunguje.. konzistencia aj farba je presne taká ako som sa dočítala na internete.ale ked si ju idem naniesť na nohu, veľmi sa lepí a nejde odtrhnúť ako na videách, ktoré som pozerala.potom si ju musím zmyť vodou. čo s ňou mám spraviť aby mi to išlo odlepiť a aby mi to aj vytrhlo chlpy?

    OdpovědětVymazat
  11. Pouzivam a funguje vyborne, zatim se mi povedla vzdycky akorat kdyz hodne lepi musi si a tim clovek trochu pohrat, promnout to nebo zkusit namocit ruce a pod. Jinak tyden bez chloupku je nadhera. Ani epilator tohle nezvladne, po paste jsem vzdy uplne hladoucka. Po tydnu musim bohuzel pretrpet "mechovou kuzi" jak tomu rikam, je to pravdepodobne zarustani chloupku protoze kuzi nemam hladkou ani po oholeni ziletkou, ale do 14ti dnu od trhani je uz vse zas v normalu a pokud mam spravnou delku chloupku, mohu trhat znovu do hladka :)

    OdpovědětVymazat
  12. Perfektní vysvětlující video: http://www.youtube.com/watch?v=WoS1uuddqcM&list=WLsM4jQ3GeoKx41REdCu4iQQk-K5Enr0pB

    OdpovědětVymazat
  13. Nějak mi to úplně ztuhlo, ani po dalším rozehřátí s tím nejde nic dělat, pokaždé to ztuhne znova, je to jak umělá hmota. Chyba bude asi ve mně, ale netuším, kde přesně.

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím, proč mi mi to poprvé strhlo jenom pár chloupků?! Mám s malými chloupky celkem problémy, tak jsem čekala že to pomůže !!

    OdpovědětVymazat
  15. Ja jsem s cukrovou pastou spokojena akorat si ji kupuji na notinu.

    OdpovědětVymazat